© ATV

Delhaize Deurne blijft als enige Antwerpse winkel dicht: “Nu gaat het spel nog harder gespeeld worden”

Delhaize zette zaterdag deurwaarders in om een heropening van de winkels te forceren. In de provincie Antwerpen zijn alle vestigingen alweer open, op één na dan. Bij Delhaize op de Herentalsebaan in Deurne blijven de stakers trouw op post. “Nu gaat het spel nog harder gespeeld worden. We moeten blijven doorzetten en laten voelen dat het menens is”, zegt Georges Hemeleers (60), een medewerker van de Delhaize in Deurne.

Wouter van Biezen

“Bijzonder provocerend”, noemde vakbondssecretaris Karen Van de Voorde (ABVV-BBTK) de komst van de deurwaarders naar de Antwerpse Delhaize-winkels. Nagenoeg alle winkels in onze provincie hebben intussen de deuren weer geopend. Enkel in Deurne houden ze het been stijf.

LEES OOK. Delhaize stuurt deurwaarders naar gesloten winkels om opening af te dwingen: in onze provincie enkel nog vestiging in Deurne dicht

De vestiging in Deurne heeft geen deurwaarder over de vloer gehad. “Dat had geen zin, want er waren slechts een zestal mensen die wouden werken, maar dat is te weinig om de winkel draaiende te houden”, verklaart Georges Hemeleers (60), die in de Delhaize in Deurne werkt, waarom het filiaal zijn deuren nog steeds gesloten houdt. “Hier in Deurne waren er meer collega’s gemotiveerd om vandaag hun kat te sturen omdat er voor ons meer op het spel staat. Hier werken al wat oudere mensen met veel dienstjaren op de teller. We hebben nog meer te verliezen dan jongere werknemers. Ik vind het niet kunnen dat ze ons alle verworven rechten zomaar ineens afnemen. Ik heb daar dertig jaar voor gewerkt, en nu gooien ze dat plots van tafel.”

Olie op het vuur

“Deurwaarders? Daar heb ik geen schrik van hoor. Dit is olie op het vuur gooien. Nu gaat het spel nog harder gespeeld worden. We moeten blijven doorzetten en laten voelen dat het menens is”, zegt hij vastberaden. “Wie weet doet de directie binnenkort water bij de wijn, maar tot dan gaan wij gewoon door. Met ons valt er niet te sollen.”

(Lees verder onder de foto)

© Patrick De Roo

“De reden waarom de winkel in Deurne ongeopend blijft, is simpel. Er zijn geen werkwilligen. En zonder personeel kan je gewoonweg niet opendoen”, zegt Erik Dirkx, vakbondssecretaris bij de socialistische vakbond ABVV-BBTK. “Het inzetten van deurwaarders heeft bij de Delhaize -medewerkers kwaad bloed gezet. Zij hebben dan ook beslist om meteen huiswaarts te keren. Men probeert om op het moreel van de mensen in te werken. Een puur symbolische actie van de directie om de stakingspiketten te ontmoedigen. Bovendien kost deze operatie Delhaize handenvol geld, om er uiteindelijk niets bij te winnen. Er zijn bijzonder weinig klanten in de winkels en die zijn dan nog eens zo goed als leeg. Het is niet meer dan een principekwestie”, legt Dirkx uit.

“De oplossing is nochtans zeer eenvoudig: dat franchiseringsplan moet de vuilnisbak in”, klinkt het duidelijk. “Eens dat dat gebeurd is, zijn wij bereid om over heel veel dingen te praten. Maar zolang er niets verandert, zullen wij onverminderd doorgaan. De Delhaize-directie heeft een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Wij kunnen ons dus niet verdedigen. Ze hebben totaal geen respect voor het personeel. Uiteraard zullen wij tegen dat vonnis in beroep gaan, zodat ook wij gehoord worden”, dixit vakbondssecretaris Erik Dirkx.

LEES OOK. Conflict bij Delhaize escaleert, deze stakers denken niet aan stoppen: “Uitgehuwelijkt voor de juiste prijs”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV