Het weekend van paaseitjes en... "paaspuistjes": krijg je echt puistjes van chocolade? 

Pasen is traditioneel een hoogdag voor chocoladeliefhebbers. Maar klopt het dat wie veel chocolade eet ook een groter risico loopt op puistjes? De wetenschap is er nog niet helemaal over uit, "maar er zijn indicaties dat de grote hoeveelheid suiker in chocolade een effect kan hebben op de huid", zegt professor dermatologie Jan Gutermuth (VUB).

Van paaseitjes rapen tot een uitgebreide paasbrunch: voor wie graag chocolade eet, is het vandaag smullen geblazen. Het Paasweekend is traditioneel een hoogmis voor chocoladeliefhebbers. Dat dat niet al te gezond is, zien we dan graag even door de vingers, maar te veel chocolade eten zou ook een probleem kunnen zijn voor je huid.

Er is nog discussie onder wetenschappers, maar het is wel degelijk mogelijk dat chocolade bij sommige mensen puistjes kan veroorzaken. "Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid suiker die erin zit", zegt Jan Gutermuth, professor dermatologie aan de VUB.

Zwarte puntjes

Dat zit zo. Als je chocolade eet, piekt het suikergehalte in je bloed. Je lichaam produceert dan veel meer insuline, een hormoon dat een effect heeft op de talgklieren, die juist onder het huidoppervlak zitten en vooral aanwezig zijn in het gezicht. De talgklieren scheiden via de poriën talg uit, een soort van vetlaag die er onder meer voor zorgt dat je huid niet uitdroogt. Als je veel suiker eet, krijg je een hoge productie van talg.

Een hoge suikerspiegel zorgt voor een verandering in je hormoonhuishouding, en dat kan een effect hebben op je huid

Jan Gutermuth, professor dermatologie (VUB)

"Wanneer je lichaam te veel talg produceert, kunnen je poriën verstoppen", legt Gutermuth uit. "Je krijgt dan een zwart puntje. De talgklieren zwellen op en kunnen openbarsten. Dat leidt tot de ontsteking die we een "puistje" noemen. Doordat een hoge suikerspiegel zorgt voor een overproductie van talg, kan je bij een teveel aan suiker dus gevoeliger worden voor puistjes."

Pure chocolade

Hoeven we dan allemaal schrik hebben voor "paaspuistjes"? "Belangrijk is om het in perspectief te plaatsen", zegt Gutermuth. "Er zijn nog meer zaken die je hormonen uit evenwicht kunnen brengen, zoals stress of bepaalde medicatie. En puistjes komen natuurlijk vooral voor bij tieners, want tijdens de puberteit komt heel de hormoonhuishouding op zijn kop te staan."

Bovendien krijg je geen puistjes door te veel suiker alleen. Al kan het dus wel een verergerende factor zijn bij wie ervoor gevoelig is, zegt Gutermuth. "Als je last hebt van puistjes en je hebt de indruk dat chocolade de oorzaak is, kan je best experimenteren of minder zoet eten wat helpt. Maar hoe je huid reageert op voeding is en blijft sterk afhankelijk van persoon tot persoon."

Als je last hebt van puistjes en je hebt de indruk dat chocolade de oorzaak is, kan je best experimenteren of minder zoet eten helpt

Jan Gutermuth, professor dermatologie (VUB)

En wat als je vooral pure chocolade eet? Daar zit meestal minder suiker in. "Dat is geen wonderoplossing, want ook daarin zit nog steeds vrij veel suiker. Switchen naar suikervrije chocolade maakt het meest verschil. Al kan op tijd en stond een stukje chocolade natuurlijk geen kwaad. We zijn en blijven Belgen. Maar zoals met alles: te veel is nooit goed", aldus Gutermuth.

Meest gelezen