Tot nu heeft geen enkele inwoner van het gebouw zich al gemeld.

Flatgebouw in de Franse stad Marseille stort in, "geen nieuws van acht mensen"

Na de instorting van een flatgebouw in Marseille reageren acht mensen niet op oproepen. Dat heeft de procureur van Marseille Dominique Laurens gezegd op een persconferentie. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft een bezoek gebracht aan de plaats van de ramp. Eerder was al bekend dat er 5 gewonden waren.

Het flatgebouw van vier verdiepingen in de Rue du Tivoli, in het centrum van Marseille, stortte in rond 0.40 uur vannacht. Nadien brak er brand uit tussen de brokstukken, die brand woedt nog altijd. Dat maakt het werk van de hulpdiensten erg moeilijk. De brandweer moet omzichtig te werk gaan omdat er mogelijk nog mensen in leven zijn onder het puin. Tegelijkertijd dringt de tijd om slachtoffers te vinden.  

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bracht vanmorgen een bezoek aan de plaats van de ramp. Na overleg met de hulpdiensten maakte hij bekend dat er "minstens 4, mogelijk 10 mensen" nog onder het puin liggen. 

Het vuur moest tot vanmiddag bestreden worden vooraleer zoekteams en hulphonden aan het werk konden gaan. Volgens de procureur van Marseille reageren acht mensen die mogelijk in het flatgebouw verbleven niet op oproepen.

Hoeveel mensen exact nog in het ingestorte gebouw zouden zijn, blijft onduidelijk. Tot nu heeft geen enkele inwoner van het gebouw zich al gemeld.

BEKIJK - "Alles was aan het trillen", buurtbewoners reageren geschokt:

Videospeler inladen...

Extreem gewelddadig

"We hebben een situatie met acht mensen die niet antwoorden op oproepen in de rue de Tivoli 17 en een tuin die de verbinding maakt tussen nummer 15 en 17", aldus procureur Laurens. "We hebben geen enkel nieuws." 

In het gebouw aan nummer 17 gaat het om "mensen van een zekere leeftijd en een jong koppel dertigers", aldus de procureur. "Volgens de overgedragen informatie zijn er geen kinderen of minderjarigen bij."

De procureur sprak ook over een negende persoon, die gezocht wordt ter hoogte van nummer 19. "Dat is informatie die nog niet is bevestigd. Maar een dame meldde zich en zei ons geen nieuws te hebben van haar ex-partner die woont in nummer 19", zei de procureur. Volgens haar zijn de vermisten geïdentificeerd door naasten die hen niet kunnen bereiken.

Volgens de procureur is het op dit moment nog onmogelijk te zeggen wat de explosie heeft veroorzaakt, die aan de instorting is voorafgegaan. Een van de pistes is een mogelijke gasexplosie. Op beelden van bewakingscamera's blijkt dat de explosie "extreem gewelddadig" was.

De brandweer probeert zo snel mogelijk het vuur onder controle te krijgen.
AFP or licensors

Vijf gewonden

Bij de instorting van het flatgebouw raakten twee aanpalende gebouwen beschadigd, ze dreigden ook in te storten. Uit voorzorg werden vannacht 33 bewoners geëvacueerd, 5 van hen raakten lichtgewond. Later in de ochtend stortte een van die gebouwen ook echt deels in.

Ook andere gebouwen in de straat werden uit voorzorg ontruimd. Alle geëvacueerden werden naar een school gebracht.

Er zijn "sterke vermoedens" dat een ontploffing de instorting veroorzaakt heeft.
AFP or licensors

Onderzoek

De hulpdiensten tasten nog in het duister over de oorzaak van de ramp. "Er zijn sterke vermoedens dat een explosie de instorting heeft veroorzaakt, maar we moeten in dit stadium zeer voorzichtig blijven over de oorzaken", zegt Christian Mirmand, de regionale prefect. Hij voegde eraan toe dat een gaslek "een mogelijke optie" zou kunnen zijn.

De autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de ramp. De Franse president Emmanuel Macron heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de betrokkenen en hun naasten. Ook bedankte hij de hulpdiensten.

Meest gelezen