Hasseltse in Jeruzalem vreest voor spiraal van nieuw geweld in Israëlisch-Palestijnse conflict

Jeruzalem -

Na een week vol incidenten houdt de wereld bang zijn adem in voor een verdere escalatie van het conflict tussen Israël en Palestina. “Er is niet veel meer nodig voor een herhaling van het raketgeweld van twee jaar geleden”, vertelt de Hasseltse Maaike Machiels, die in het oude centrum van Jeruzalem woont.

Ruben Steegen

Toen in mei 2021 het conflict tussen Israël en Palestina in alle hevigheid oplaaide en Tel Aviv vanuit Gaza onder vuur werd genomen, woonde Maaike nog maar net in de Israëlische hoofdstad. Vandaag heeft de uitgeweken Limburgse zich samen met haar verloofde gevestigd in Jeruzalem, waar het de voorbije dagen herhaaldelijk tot conflicten kwam tussen de Israëlische ordediensten en Palestijnen.

Maaike en haar vriend wonen in het centrum van Jeruzalem, waar geweld opnieuw dreigt te escaleren.© rr

“Wat we nu meemaken is een steeds terugkerende cyclus van geweld telkens wanneer de grote heilige feesten samenvallen”, legt Maaike uit. “De Joden vieren Pesach (religieus feest dat bevrijding Joodse volk herdenkt, nvdr.), de Palestijnen het einde van de ramadan en dan is er nog het christelijk en orthodox Paasfeest. Die samenvloeiing van religieuze feestdagen zorgt ervoor dat alle sluimerende onrechtvaardigheden naar boven komen, zoals de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.”

Tempelberg

Op en rond de Tempelberg in Jeruzalem kwam het vorige week twee nachten op rij tot botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Agenten vielen onder meer de Al-Aqsamoskee binnen en joegen de gelovigen met brute kracht naar buiten. Volgens Israël hadden de aanwezigen eerst met stenen naar de ordediensten gegooid. “Probleem is dat Israël telkens buitensporige veiligheidsmaatregelen neemt en de ordediensten bijzonder hardhandig te werk gaan. Daarmee gooien ze olie op het vuur.”

Niet lang na de inval in de moskee volgde de vergelding en werden vanuit Gaza de eerste raketten richting Israël afgevuurd. Het Israëlische leger ging onmiddellijk in de tegenaanval met luchtaanvallen. Het conflict dreigt te verzanden in een spiraal van geweld. Vrijdag lieten twee Israëlische zussen het leven bij een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever. En in Tel Aviv kwam diezelfde dag een toerist om het leven en raakten zeven andere mensen gewond na een aanslag door een Arabische Israëliër. “Het kan niet anders dan dat Israël hierop gaat reageren”, zegt Maaike, die haar hart vasthoudt voor een herhaling van een scenario zoals twee jaar geleden.

De ordediensten zijn massaal opgetrommeld.© AFP

De Hasseltse verbleef de voorbije weken bij haar mama in België, maar is sinds zaterdagavond terug in Jeruzalem. “Je merkt dat iedereen op zijn hoede is. Ikzelf ook. Als ik straks de bus neem, kijk ik extra goed uit voor bijvoorbeeld achtergelaten pakjes. Van het geweld zelf merk je in de stad niet zo veel. Maar volgende vrijdag nadert het einde van de ramadan en komen opnieuw duizenden gelovigen samen aan de Al-Aqsamoskee. Ook de Israëlische ordediensten zullen daar massaal aanwezig zijn.” Een bijzonder gevaarlijke en explosieve cocktail. Zaterdagavond kreeg Maaike te horen dat Palestijnen nog tot het einde van Pesach niet meer Israël zullen worden binnengelaten. Bovendien wordt er massaal extra grenspolitie opgetrommeld om de gewone ordediensten te versterken.

Verzoening

“Er is niet veel nodig om het conflict te laten escaleren. Het zou zomaar kunnen dat we straks opnieuw vertrokken zijn voor een nieuwe, gewelddadige fase in het eeuwig durende Palestijns-Israëlische conflict. Al hoop ik uiteraard dat het niet zover komt.”

Maaike werkt sinds een tijdje voor de NGO Musalaha in Jeruzalem, die op basis van geloof naar verzoening tussen Palestijnen en Israëli’s streeft. “Wat brengen de mensen samen, in de hoop dat ze elkaar op die manier beter leren begrijpen en als goede buren leren samenleven. Een werk van lange adem, maar broodnodig als je kijkt hoe dit conflict nu al eeuwenlang het dagelijkse leven hier beheerst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer