Yury Demyanchuk

Russische vulkaan spuwt aswolk 10 kilometer de lucht in, hoogste alarmniveau voor luchtvaart

Op het Russische schiereiland Kamtsjatka, in het uiterste oosten van het land, heeft de vulkaan Bezimjanny een aswolk ruim tien kilometer de lucht in gespuwd. De Bezimjanny is een van de actiefste vulkanen in de wereld. De Russische autoriteiten hebben het hoogste alarmniveau voor de luchtvaart afgekondigd.

De Bezimjanny-vulkaan is bijna 3 kilometer hoog en is een van de actiefste vulkanen ter wereld. In totaal telt het Kamtsjatka-schiereiland ongeveer 160 vulkanen, waarvan er een 30-tal permanent actief zijn. Het is een van de gebieden met de hoogste concentratie aan geothermische activiteit ter wereld. 

BEKIJK - Het moment van de uitbarsting werd vastgelegd door het Geologische Instituut van Kamtsjatka:

Videospeler inladen...

Kamtsjatka is een vrij populaire bestemming voor natuurliefhebbers, niet alleen door de vulkanen, de geisers en de warmwaterbronnen die je er vindt, maar ook door de vele kamtsjatka-beren die er leven.

De VN-organisatie Unesco beschouwt de vulkanen van Kamtsjatka als werelderfgoed. Volgens de Russische autoriteiten vormt de uitbarsting van de Bezimjanny geen gevaar voor de bewoonde gebieden op het schiereiland. 

Meest gelezen