Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Er leven weer meer dan 3.000 tijgers in het wild in India

De tijgerpopulatie in India is vorig jaar gestegen tot 3.167. Dat blijkt uit een telling die is gehouden naar aanleiding van de 50e verjaardag van Project Tiger, het Indiase programma ter bescherming van de tijger. Sindsdien zijn nooit zoveel tijgers in het wild geteld in India: bij een vorige telling waren nog 2.967 dieren geteld.

De tijger is de grootste katachtige en leefde ooit in grote delen van Centraal-, Zuidoost- en Zuid-AziĆ«. Meer dan 100 jaar geleden liepen er naar schatting 100.000 dieren rond. De afgelopen 100 jaar is de tijgerpopulatie wereldwijd gedaald met 93 procent, het gevolg van verlies aan leefomgeving, ongereguleerde jacht, stroperij en wraakaanvallen door dorpelingen na een aanval door een tijger. Vandaag leven nog geĆÆsoleerde tijgerpopulaties in 13 landen.

De grootste tijgerpopulatie vinden we in India, dat goed is voor 75 procent van het totaal aantal tijgers wereldwijd. In 1973 is daar Project Tiger opgestart omdat het aantal tijgers in het land maar bleef dalen. Sindsdien is het aantal natuurreservaten er gestegen van 9 naar 53.

In 1973 waren er naar schatting zo'n 1.800 tijgers in het land. Bij een eerste nationale telling in 2006 was dat aantal verder gedaald naar 1.411. Dat de teller nu op 3.167 staat, is dus best wel goed nieuws. "India is een land waar natuurbescherming een onderdeel van de cultuur is", aldus de Indiase premier Narendra Modi bij de voorstelling van de uitslag van de laatste officiƫle telling.

Ter vergelijking: bij de onafhankelijkheid in 1947 leefden er naar schatting 40.000 tijgers in India.

De vandaag gepubliceerde cijfers over het weer stijgende aantal tijgers heeft ook een keerzijde. Zo klagen een aantal inheemse bevolkingsgroepen aan dat ze hun traditionele woonplaats in de wouden hebben moeten verlaten en verplicht zijn om te verhuizen.Ā 

Meest gelezen