Jongeman sterft aan overdosis: drugsvriend riskeert drie jaar cel

© atb

Een 37-jarige man uit Leuven riskeert in de strafrechtbank drie jaar cel op verdenking van de verstrekking van heroïne aan een jongeman die een overdosis niet overleefde. De verdediging vraagt een probatie-uitstel.

Alain Trappeniers

Beklaagde Jimmy B. (37) uit Leuven en slachtoffer Joran C. (23) leerden elkaar kennen tijdens een ontwenningsprogramma in afkickcentrum De Spiegel. Joran leek na een jarenlange drugsverslaving zijn leven opnieuw op de rails te hebben. Hoopvolle berichten voor de familie en uitdagende loopwedstrijden in Antwerpen en Brussel waren daarvan het bewijs. Maar ergens bleef de onrust onderhuids voortwoekeren.

Na zijn ontslag uit het afkickcentrum bleef C. optrekken met Jimmy B., wat niet bevorderlijk was voor zijn maatschappelijke re-integratie. Joran herviel in zijn oude gewoontes. Met een fatale afloop de avond van 11 oktober 2015. In aanwezigheid van Jimmy B. spoot de 23-jarige jongen zich twee keer een ‘sneeuwbal’ (cocktail van cocaïne en heroïne, red.) in.

“Joran zette zich een eerste shot en verloor het bewustzijn”, zegt de raadsman van de nabestaanden. “De beklaagde deed niets, omdat ze dat naar eigen zeggen gewend zijn. Daarna volgde er een tweede shot en verloor Joran opnieuw het bewustzijn. Alweer deed B. niets. Hij ging die dag zelfs te voet van Kessel-Lo naar Lubbeek.”

Drugs verwijderen

Uiteindelijk verwittigde de medebewoner van Joran Jimmy B. met de melding dat de jongen er ‘blauw’ uitzag. “En ook toen bekommerde de beklaagde zich niet over het slachtoffer”, zegt de openbaar aanklager. “Hij gebood de medebewoner alle drugs te laten verdwijnen.”

Op de dag van de feiten diste Jimmy B. een verhaal op aan zijn moeder dat hij op bezoek ging bij een vriendin, maar in werkelijkheid belde hij aan bij zijn drugsvrienden. Samen met Joran beslisten ze cocaïne te kopen bij Oussama E. (34), waarna de laatste uren van Joran waren geslagen.

“Hij werd 24 jaar oud in het mortuarium”, zegt de raadsman van de nabestaanden. Voor hun rol in de feiten vorderde het parket tegen Jimmy B. drie jaar cel en zesduizend euro boete. Oussama E., die niet opdaagde in de rechtszaal, riskeert twee jaar opsluiting en zesduizend euro boete voor het dealen van de cocaïne.

“Mijn cliënt betwist de feiten niet”, zegt de advocate van Jimmy B. “Maar hij kon het slachtoffer geen halt toeroepen. Bovendien is het oorzakelijk verband niet bewezen tussen de aflevering van de heroïne en de dood van Joran. In het slachtoffer zijn behalve heroïne ook sporen van cannabis, cocaïne en amfetamines aangetroffen. De doodsoorzaak is niet helemaal duidelijk. Ik vraag een probatie-uitstel.” Vonnis binnen een maand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen