De dalai lama steekt na de eerste knuffel en kus zijn tong uit naar het jongetje.
Twitter

Dalai lama excuseert zich voor bizar knuffel- en kusfilmpje met een kind

De dalai lama, de geestelijke leider van de belangrijkste stroming in het Tibetaans boeddhisme, heeft zich geƫxcuseerd voor een incident met een kind. Op Twitter was commotie ontstaan over een filmpje waarbij de dalai lama een jongetje knuffelt en kust. Het gedrag van de dalai lama wordt walgelijk genoemd. "Zijne heiligheid wenst zich te verontschuldigen bij de jongen en zijn familie", zegt de dalai lama nu.

Al meer dan een week zorgt een filmpje met de dalai lama en een kind voor commotie op Twitter. Het filmpje toont een recente ceremonie van de dalai lama met studenten en aanhangers in Dharamsala, in Noord-India, waar hij in ballingschap verblijft. Op een bepaald moment komt een jongetje naar voren dat vraagt of hij de dalai lama een knuffel mag geven.

De dalai lama laat het kind tot bij hem komen. Het jongetje geeft hem een knuffel en een kus op de wang. Vervolgens draaien ze zich naar elkaar toe, buigen ze met hun voorhoofd tegen elkaar en is er een vluchtige kus op de mond. De ontmoeting blijft nog even duren. Vervolgens steekt de dalai lama zijn tong uit, volgens Twitteraars vraagt hij aan het kind om aan zijn tong te zuigen. Het jongetje steekt zijn tong uit, buigt zich naar de dalai lama, maar er volgt geen aanraking.

De dalai lama neemt daarna de hand van het jongetje stevig vast en drukt die tegen zijn wang. Daarna volgt nog een langere knuffel. Als het jongetje wil weggaan, volgt nog een gesprek. Het is niet duidelijk wat de dalai lama vertelt. Op het einde probeert de dalai lama het kind nog te kriebelen, schijnbaar tot jolijt van beiden.

BEKIJK - De volledige ontmoeting tussen de dalai lama en het jongetje:

Videospeler inladen...

Verontschuldigingen

Het filmpje is viraal gegaan op Twitter en veroorzaakt heel wat ophef. Mensen noemen het gedrag van de dalai lama "griezelig", "walgelijk" en "afstotelijk". Het is "ongepast", "schaamtelijk" en "vies". Er worden vergelijkingen gemaakt met aanranding.

Zijne heiligheid wenst zich te verontschuldigen bij de jongen en zijn familie, en bij de vele vrienden over de hele wereld.

Dalai lama

De dalai lama heeft vandaag zelf gereageerd. "Er circuleert een videoclip van een recente ontmoeting waar een jongen zijne heiligheid de dalai lama vraagt om een knuffel te geven. Zijne heiligheid wenst zich te verontschuldigen bij de jongen en zijn familie, en bij de vele vrienden over de hele wereld, voor het verdriet dat zijn woorden mogelijk veroorzaakt hebben."

"Zijne heiligheid plaagt vaak de mensen die hij ontmoet op een onschuldige en speelse manier, zelfs in het publiek en voor de camera. Hij betreurt het incident."

Zwarte tong

In reacties op het filmpje wordt gezegd dat het uitsteken van je tong in de Tibetaanse tradities wordt gezien als een teken van respect of instemming. In de traditionele Tibetaanse cultuur werd het vaak gebruikt als een manier van begroeten.

Volgens de folklore leefde er in de 9e eeuw een wrede Tibetaanse monnik met een zwarte tong. Mensen zouden hun tong uitsteken om te tonen dat ze niet zoals hij zijn, dat ze niet zijn reĆÆncarnatie zijn.

In 2019 veroorzaakte de dalai lama ophef toen hij in een interview met de BBC zei dat zijn opvolger best een vrouw kon zijn, maar dat ze aantrekkelijk zou moeten zijn. Dat maakte heel wat boze reacties los. Later heeft hij zich ook voor die uitspraken verontschuldigd.

Meest gelezen