Chinese gevechtsvliegtuigen dringen luchtverdedigingszone van Taiwan binnen tijdens oefeningen

Voor de derde dag op rij voert het Chinese leger militaire oefeningen uit rond Taiwan, het democratische eiland voor het Chinese communistische vasteland. China zou daarbij J-15 gevechtsvliegtuigen ingezet hebben, die vanop vliegdekschepen opstegen. Daarmee schroeft China de druk op het eiland verder op. 

Het Chinese leger heeft voor het eerst J-15 gevechtsvliegtuigen in de luchtverdedigingszone (ADIZ) van Taiwan gestuurd. Dat zegt de Taiwanese minister van Defensie. De vliegtuigen zouden vanuit het oosten vanop vliegdekschepen de lucht zijn ingestuurd. 

Het Chinese leger houdt al het hele weekend militaire oefeningen rond Taiwan. Het ministerie van Defensie van Taiwan zegt dat het 59 Chinese militaire vliegtuigen heeft gespot, waarvan er 39 het Taiwanese luchtruim zijn binnengedrongen. 

BEKIJK - Gevechtsvliegtuigen dringen de luchtverdedigingszone van Taiwan binnen:

Videospeler inladen...

De aanleiding voor de oplopende spanningen is het bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan de Verenigde Staten. Vorige week bracht ze er een bezoek aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy. Peking tekende bezwaar aan tegen dat bezoek. Het beschouwde de ontmoeting als een provocatie en kondigde maatregelen aan.

De Verenigde Staten hamerden er omgekeerd op dat het om slechts een "tussenstop" ging en de ontmoeting in lijn is met eerder diplomatiek contact tussen de VS en Taiwan.

De relatie tussen China en Taiwan is al tientallen jaren gespannen vanwege politieke en historische factoren. Taiwan beschouwt zichzelf als een onafhankelijke staat, terwijl China Taiwan beschouwt als een integraal onderdeel van zijn grondgebied. De kwestie van Taiwan blijft echter een gevoelige kwestie in de internationale diplomatie en kan mogelijk de geopolitieke stabiliteit in de regio beïnvloeden.

De hele situatie doet denken aan  augustus vorig jaar. Toen bracht de toenmalige voorzitter van het Huis Nancy Pelosi ook een bezoek aan de Taiwanese hoofdstad Taipei. In de dagen na het bezoek hield China ook verschillende militaire oefeningen rond het eiland. "De relatie tussen Taiwan en de VS enerzijds en het Chinese vasteland anderzijds is erg gespannen", vertelt correspondent Leen Vervaeke vanuit China. "Dat is erg zorgwekkend."

"Toch zijn de oefeningen minder grootschalig dan augustus vorig jaar, bij het bezoek van Pelosi. Urgente zorg over mogelijke escalatie is nu iets kleiner dan toen."

Wat zijn J-15 gevechtsvliegtuigen?

De J-15 is een gevechtsvliegtuig van de Chinese marine, ontwikkeld door het Chinese bedrijf Shenyang Aircraft Corporation. Het vliegtuig is gebaseerd op de Russische Sukhoi Su-33 en is bedoeld voor gebruik vanaf Chinese vliegdekschepen. Het is uitgerust met lucht-luchtraketten, lucht-grondraketten en kanonnen, en kan worden ingezet voor luchtverdediging, luchtsteun, aanvallen op schepen en gronddoelen en verkenning. De J-15 wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Chinese marinevloot.

BEKIJK - Zowel in China als in Taiwan wordt militair tuig uitgetest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen