Foto: Ingrid Depraetere

Geen sleet op traditionele Paasprocessie van Lembeek: duizenden wandelaars trekken door het dorp

Op Paasmaandag is in Lembeek bij Halle de traditionele Sint-Veroonsmars of Paasprocessie opnieuw uitgegaan. De processie blijft een grote aantrekkingskracht hebben. Niet alleen op de bewoners, maar ook op heel wat bezoekers. Duizenden wandelaars trokken hun stapschoenen vandaag aan om de 18 kilometer lange tocht aan te vatten.

De Sint-Veroonsmars van Lembeek is een eeuwenoude traditie die dateert uit de 15de eeuw. Sindsdien gaat elk jaar op Paasmaandag de mars uit. Zo'n 600 paassoldaten trekken in hun historische soldatenuniformen door de straten van Lembeek en buurgemeenten. De verschillende soldatengroepen begeleiden het zilveren reliekschrijn van de heilige Veroon tijdens een tocht van 18 km. Het is de laatste militaire ommegang die is overgebleven in Vlaanderen. Daarom is de processie sinds 2019 erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.

Erfelijk

"Meestappen in de Sint-Veroonsmars is hier in Lembeek een erfelijk gegeven." Aan het woord is Jos van Den berghen. Net als twee andere soldaten mocht Jos vandaag een medaille ontvangen voor zijn vijftigste deelname aan de ommegang. "Op 17-jarige leeftijd ben ik begonnen. Het is echt een familietraditie. En na al die jaren blijft het de beste dag van het jaar. Het plezier dat ik hier met mijn vrienden maak, is uniek". 

Verliefd

En Jos is niet allen. Johan Devogeleer is commandant van soldatenclub Congo. Hij merkt dat er geen sleet zit op de eeuwenoude traditie: "Elke Lembekenaar kijkt hier een heel jaar naar uit. We werken ook een heel jaar aan de voorbereidingen en de dag zelf voelt het alsof je verliefd bent." Ook voor Guy Debontridder, commandant van de Carabiniers, kijkt al lang uit naar de mars. "Deze traditie zit al meer dan honderd jaar in mijn familie, ik probeer de eer hoogt te houden dus. De toch zelf is vermoeiend en je moet vooral opletten met de drank. Wat op heel wat plaatsen krijg je een goed glas aangeboden. Die gastvrijheid is tekenend voor onze processie." 

Foto: Ingrid Depraetere
Foto: Ingrid Depraetere

Meest gelezen