Burgemeester van Brecht Sven Deckers en initiatiefnemer Leo Meeussen

Inwoners Brecht verpulveren wereldrecord origamivisjes vouwen: "Ook in het bejaardentehuis zat iedereen visjes te vouwen"

In Brecht is tijdens de jaarmarkt het wereldrecord origamivisjes vouwen verbroken. Met 85.923 exemplaren is het vorige record van bijna 11.000 visjes met glans verbroken. Zowat heel Brecht deed mee aan het initiatief. 

Met 85.923 origamivisjes hebben ze in Brecht het wereldrecord origamivisjes vouwen ruimschoots verbroken. Het vorige record van 10.879 werd gehaald op de Antwerpse Boekenbeurs in 2019. In Brecht hebben ze dus bijna acht keer zoveel visjes gevouwen. Scholen, woonzorgcentra en de lokale handelaars ondersteunden het initiatief.

Leo Meeussen kwam met het idee van de recordpoging. "Met Unizo zoeken we elk jaar naar een actie om mensen bij elkaar te brengen voor de jaarmarkt. Een vorige recordpoging was acht jaar geleden. Ik ben heel trots dat we heel Brecht bij elkaar gekregen hebben en dat de recordpoging zo'n groot succes is." 

Kleurrijk

Meeussen is vooral blij dat inwoners van Brecht dichter bij elkaar zijn gekomen door de actie. "We hebben de papieren om de visjes te vouwen via handelaars verspreid in Brecht. Ik moest de voorraad dagelijks gaan aanvullen. We zijn ook naar scholen geweest om de kinderen te leren vouwen. Ook in het bejaardentehuis zag ik de bewoners samen visjes maken. Of mensen die vroegen om tijdens een familiefeest samen met de origami bezig te zijn."

Alle visjes zijn op een podium op de Gemeenteplaats op panelen gekleefd. Maar 46 vierkante meter aan panelen was niet genoeg. De visjes in alle kleuren van de regenboog zijn in bakken afgeleverd. "De deurwaarder heeft ze niet allemaal geteld, maar hij heeft ze gewogen. Zo zijn we aan het uiteindelijke aantal van 85.923 gekomen." Eén inwoonster van Brecht verdient nog een extra vermelding. Zij vouwde in haar eentje zo'n 2.000 visjes.

Meest gelezen