Philippe Gilbert zag Wout van Aert tijdens Parijs-Roubaix dezelfde fout als hij vroeger maken

Philippe Gilbert is ondertussen dan misschien wel renner af, de wereldkampioen van 2012 zat voor Eurosport tijdens Parijs-Roubaix achterop de motard. Daar zag hij onder meer Wout van Aert een kapitale fout maken.

Jens Heylen
Bron: L'Equipe

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Zo bezorgde de Hel van Parijs-Roubaix Wout van Aert opnieuw gigantische desillusie: “We zullen nooit weten wie de beste was”

“Achterop de moto van Eurosport kon ik getuige zijn van een gekke start”, begint Gilbert tegen L’Equipe over zijn allereerste avontuur op dat vlak. “Het leek wel alsof we in een juniorenkoers waren vanwege de aanvallen die langs alle kanten kwamen. Dat zorgde er ook voor dat we erg snel moesten rijden. De snelheidsmeter gaf vaak meer dan 60 km/u aan.”

“Ik zag veel valpartijen, ongelooflijk veel mechanische problemen, pech en alle andere problemen die je op een fiets kunt tegenkomen”, gaat de winnaar van de Hel van het Noorden uit 2019 verder. “Maar wat ik meemaakte op de kasseistrook in het Bos van Wallers was bijna niet te geloven. Al die renners die er (na een valpartij, red.) bloedend bijlagen, waaronder ex-winnaar Dylan van Baarle, en al die anderen die we passeerden met kapotte wielen en lekke banden. Ik zag de ontgoocheling op de gezichten van velen van hen, omdat ze op dat moment wisten dat hun wedstrijd al voorbij was.”

BEKIJK. Drama voor Wout van Aert! Topfavoriet rijdt lek op cruciale strook Carrefour de l’Arbre en moet Mathieu van der Poel laten rijden

“Te groot verlangen”

Onze landgenoot zag nadien de koers helemaal openbreken in de laatste 20 kilometer en natuurlijk ook op de Carrefour de l’Arbre.

“Wout van Aert leek zijn race goed onder controle te hebben, hij spaarde zichzelf zoals hij deed in de E3. Tot hij demarreerde en toen een lekke band kreeg. Ik denk dat dat eerder bij het materiaalbeheer hoort en niet bij pech. Ik herinner me mijn eigen ervaringen in deze wedstrijden en ook in een kassei-etappe van de Tour de France. Ik ging in de aanval, maar doordat ik te opgewonden was, maakte ik een stuurfout en raakte ik een verkeerd geplaatste kassei waarna mijn voorkant lek kwam te staan. Bij Van Aert zie ik hetzelfde. Hij nam een maximum aan risico’s en had een te groot verlangen om te winnen. Een verlangen dat niet goed gecontroleerd werd. Mathieu van der Poel maakte deze fout niet omdat hij alle hindernissen wist te ontwijken”, aldus Gilbert.

Wout van Aert die tot stilstand komt, terwijl Van der Poel doorstoomt© PRESSE SPORTS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen