Sven Michiels - Photography

"Master of puppets" opnieuw nummer één in "De Zwaarste Lijst", Belgen vervolledigen top drie

Metallica staat opnieuw op nummer één in "De zwaarste lijst" van Studio Brussel, met "Master of Puppets". Ze stoten Brutus na één jaar op de hoogste plek van de troon. "De zwaarste lijst" wordt al 15 jaar uitgezonden en 12 keer stond Metallica helemaal bovenaan. Met Brutus en Amenra vervolledigen twee Belgische bands de top 3 van de lijst.

De Amerikaanse legendes van Metallica zijn opnieuw de meesters van "De zwaarste lijst", de lijst waar metalfans voor hun favoriete gitaargeweld kiezen. Metallica is daarmee terug van weggeweest, want vorig jaar stond Belgische Band Brutus op het hoogste schavotje. 

"Master of Puppets" is dan ook een essentieel nummer uit de metalgeschiedenis. Met het gelijknamig album wist Metallica als een van de eersten uit de niche trashmetalscene door te breken naar de mainstream. Het zorgde voor de grote doorbraak van de band. Ook op persoonlijk vlak was het een belangrijke plaat voor de band. Het is de laatste met legendarische bassist Cliff Burton, die net na de release overleed.

Dit is de top 10 van "De zwaarste lijst 2023"

  1. "Master of puppets" - Metallica
  2. "All Along" - Brutus
  3. "A solitary reign" - Amenra
  4. "Black Fuel" - Channel Zero
  5. "Schism" - Tool
  6. "Fear of the dark" - Iron Maiden
  7. "The sea is dying" - Steak Number Eight
  8. "Chop Suey!" - System Of A Down
  9. "The Fall of Consciousness" - Psychonaut
  10. "Deutschland" - Rammstein
Herbeluister hier de volledige lijst op VRT MAX.

Gitaargeweld van eigen bodem

Ook de Belgen zijn weer goed vertegenwoordigd in "De zwaarste lijst". 15 van de 66 platen zijn van bij ons. Brutus mag met "All along", de klassieker van hun debuutplaat, het tweede schavotje bekleden. Amenra krijgt met "A solitary reign" de bronzen medaille.

Dat zijn bovendien twee nummers van nog geen tien jaar oud. De laatste twintig jaar zag ons land veel sterk nieuw metaltalent opkomen. Op twee nummers van Channel Zero na zijn alle vaderlandse songs maximaal 15 jaar oud, van "The sea is dying" (Steak Number Eight, 2008) tot "De evenmens" (Amenra, 2021). Frontman Brent Vanneste schreef die eerste trouwens toen hij pas veertien jaar oud was.

Het record van het langste nummer moeten de Belgen overdragen aan Pneuma van Tool. Dankzij "The sea is dying" van Steak Number Eight en "Raya" van Pothamus was dat jarenlang in Belgische handen. Het kortste nummer gaat traditiegetrouw naar “Wait and bleed” van Slipknot, goed voor 2 minuten en 28 seconden. 

Weetjes over "De zwaarste lijst 2023":

  • Het jongste nummer in de lijst: "De evenmens" van Amenra (2021)
  • Het oudste nummer in de lijst: "Paranoid" van Black Sabbath (1970)
  • Vier nieuwkomers dit jaar: "Cowboys From Hell" van Pantera, "Last Resort" van Papa Roach, "Throne" van Bring Me The Horizon en "Pneuma" van Tool: het langste nummer in de lijst en het enige van de vier dat nooit eerder in "De zwaarste lijst" stond
  • Het kortste nummer: "Wait and bleed" van Slipknot (2'28")
  • Iron Maiden en Rammstein zijn het vaakst genoteerd, elk met 5 nummers. Zowel Tool, Metallica als Slipknot staan 4 keer in "De zwaarste lijst"
  • De sterkste stijger is "Ich will" van Rammstein, van 58 naar 35. "Crawling" van Linkin Park stijgt van 65 naar 43, ongetwijfeld een eerbetoon aan wijlen zanger Chester Bennington.
  • Presentator van "De zwaarste lijst", Thomas Michiels, staat met zijn band Psychonaut op plaats negen. 

Meest gelezen