De Ardennen én de kust in de uitverkoop: forse kortingen op verblijf in huizen en appartementen

Zit je je thuis zo te vervelen in de paasvakantie? Er vallen zaakjes te doen: omdat in Wallonië pas in mei de ‘lentevakantie’ start, staat er héél veel leeg. In de Ardennen, maar ook aan onze kust. Kortingen lopen op tot de helft van de prijs.

Jan Claeys

Voor het eerst hebben Wallonië en het Franstalig onderwijs in Brussel geen traditionele paasvakantie. Ze volgen vanaf dit jaar het Nederlandse voorbeeld: leerlingen krijgen de eerste twee weken van mei vrij. En dat laat zich voelen op de markt van vakantiehuisjes. Wie vandaag beslist om tijdens de laatste week van de paasvakantie nog een trip te maken, kan een slag slaan.

Met 8 personen relaxen in Jalhay? Meer dan de helft korting.© rr

Op Belvilla bijvoorbeeld. Een gerenoveerde boerderij in Theux waar je met tien personen kan logeren: 35 procent korting. Net zo voor een cottage in Aywaille voor vier personen. Voor een villa in Jalhay met buitenzwembad (voor de durvers) en sauna is de korting zelfs 54 procent. Per nacht betaal je er deze week 376 in plaats van 820 euro. Alleen op deze site zijn er voor deze midweek nog meer dan 500 huizen beschikbaar. In Center Parcs in Vielsalm betaal je ook geen volle pot in deze kalmere paasvakantie. Een gezin – twee volwassenen en twee kinderen – betaalt van dinsdag tot en met vrijdag 609 in plaats van 780 euro.

35 procent korting voor deze hoeve in Theux.© rr

Atypische vakantie

Maar het zijn niet alleen solden in de Ardennen. Ook aan de kust is er veel beschikbaarheid. Eenzelfde gezin betaalt in Center Parcs De Haan voor dezelfde periode 699 in plaats van 1.029 euro. Een huisje in Bredene: met 35 procent korting kost het nog 169 euro per nacht voor 4 personen. “Het is een atypische vakantie”, zeg Dirk Marteel van Westtoer. “Het is de eerste keer dat de vakantie gespreid is in ons land. En dat voelen we in de cijfers. In vergelijking met de vorige paasvakantie liggen de online-hotelboekingen aan de Belgische kust ongeveer 15 procent lager. Ook de verhuurkantoren merken minder reservaties. Logisch, want alleen de Vlamingen hebben nu vakantie.”

De Franstalige Belgen zijn ontzettend belangrijk voor het toerisme aan de kust. “Vorig jaar waren ze goed voor een derde van de overnachtingen.” Maar dat ze er nu voor mindere cijfers zorgen, hoeft geen drama te zijn. “We noteren nu al veel reservaties vanuit Franstalig België voor mei, als het daar lentevakantie is.” De grote winnaar deze week is dus de Vlaming, die van de kortingen kan genieten.

Goede zaak

Wie ook de winnaar kan zijn van de gespreide paas- of lentevakantie, dat zijn de verhuurders en de hoteluitbaters. “Er zijn nog geen cijfers, maar we hopen dat dit een goede zaak zal zijn”, zegt Frédéric Trauwaen van Visit Wallonië. “Tot vorig jaar kon je nauwelijks iets vinden omdat er zoveel mensen tegelijk vakantie wilden. Door de spreiding verdubbelt de capaciteit. Twee weken paasvakantie voor de Vlamingen, twee weken lentevakantie voor de Walen. We hopen dat de cijfers ons halfweg mei gelijk geven.”

Deze week uitwaaien in Bredene? Na de korting betaal je als gezin van 4 nog 169 euro per nacht.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer