Beursblog – Bitcoin boven 30.000 dollar; IMF snoeit in groeiprognose

22.06 – Gemengde sluiting Wall Street

De Dow Jones sloot de handelsdag 0,3 procent hoger af en de S&P500 bleef ter plaatse trappelen. De Nasdaq liet 0,45 procent liggen.

Morgen is het uitkijken naar het Amerikaanse inflatierapport. Zal de geldontwaarding verder afzwakken of wint die opnieuw aan kracht? Je leest er morgen alles over op in onze blog. Tot dan!

21.24 – Project X komt opnieuw ter sprake

Terwijl het socialemediaplatform nog steeds beschikbaar is, bestaat het bedrijf Twitter officieel niet meer. Het is gefuseerd met X Corp, een ander bedrijf van Elon Musk. ? Lees er alles over in dit artikel.

21.07 – BTC-investering El Salvador is nog niet winstgevend

Ondanks de recente koersstijging moet de waarde van Bitcoin verder stijgen alvorens de crypto-investering van El Salvador winstgevend is.

20.24 – Waarom deed Buffett aandelen TSMC van de hand?

Warren Buffett

Warren Buffett, de CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway, heeft tussen juli en september (2022) voor 4,1 miljard dollar aan aandelen van de Taiwanese chipproducent TSMC gekocht. In februari kwam aan het licht dat hij tegen het einde van 2022 zo’n 86 procent van die aandelen opnieuw had verkocht.

  • In een interview met Nikkei Asia zegt hij dat geopolitieke spanningen een rol hebben gespeeld bij die beslissing. Buffett beschrijft TSMC als een goed geleid bedrijf, maar voegt eraan toe dat Berkshire betere plaatsen had om zijn kapitaal in te investeren.

19.11 – De tegengestelde opvattingen van het IMF en Yellen

18.27 – Meer handelsvolumes op de Europese beurzen

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in maart gestegen. Dat maakte de Europese beursuitbater deze avond bekend.

  • In maart stegen de volumes op de cash market met 19 procent op maandbasis. Vergeleken met een jaar eerder waren de volumes echter 38 procent lager.
  • De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde lag in maart 7 procent hoger dan een maand eerder.
  • Er waren in maart zes beursgangen. In februari waren dit er 5.
  • Er werden in maart 29 procent meer aandelenderivaten verhandeld dan in februari. Op jaarbasis was er sprake van een daling van bijna 16 procent.
  • Op de valutamarkt van Euronext FX waren de volumes in maart 26 procent hoger dan een maand eerder. Ten opzichte van maart vorig jaar ging het om een daling van 13 procent.

17.47 – Europese beurzen eindigen in de plus

De Europese beurzen hebben de handelsdag hoger afgesloten. De Eurostoxx50 deed er 0,55 procent bij en de Bel20 won 0,2 procent.

  • Solvay won 2,95 procent en was daarmee de sterkhouder van de Belgische sterindex.
  • Melexis was met een verlies van 2,25 procent de hekkensluiter.

17.16 – Orange België schiet bijna 10 procent hoger

Orange België noteert 9,3 procent in de plus. Volgens Erhan Gurses, analist bij Bloomberg Intelligence, creëren de lage waardering van de Belgische telecombedrijven een vruchtbare grond voor overnames.

16.38 – Janet Yellen: “De wereldeconomie staat er beter voor dan zes maanden geleden”

Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, geeft later vandaag een toespraak in Washington. Het persagentschap Bloomberg kon die al inkijken. Volgens Yellen staat de wereldeconomie er beter voor dan zes maanden geleden, ondanks de recente onzekerheden over de bankensector.

  • De minister herinnert eraan dat zij in februari al zei dat “de wereldeconomie zich op een betere plaats bevond dan velen in het najaar van 2022 hadden voorspeld”. “Dat basisbeeld blijft vandaag grotendeels ongewijzigd”, klinkt het.
  • Opvallend: haar opmerkingen staan in schril contrast met de prognoses van het IMF. De VN-organisatie heeft de groeiverwachtingen voor de wereldwijde economie zelfs naar beneden bijgesteld (zie bericht van 15.19 uur).

15.49 – Gemengde opening Wall Street

Na zo’n twintig minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,2 procent in de plus en blijft de S&P500 ter plaatse trappelen. De Nasdaq daarentegen laat 0,3 procent liggen.

15.19 – IMF stelt groeiverwachtingen naar beneden bij

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldwijde economische groei dit jaar zal uitkomen op 2,8 procent. Dat is 0,1 procentpunt minder in vergelijking met de voorgaande prognose.

  • Voor 2024 gaat de VN-organisatie uit van een groei met 3 procent. Dat is eveneens 0,1 procentpunt minder dan bij de voorgaande prognose.
  • Voor de ontwikkelde economieën wordt een sterke groeivertraging verwacht, van 2,7 procent in 2022 tot 1,3 procent in 2023.
  • “In een plausibel alternatief scenario waarbij de spanningen in de financiële sector oplopen, daalt de mondiale groei tot ongeveer 2,5 procent in 2023, waarbij de groei van de ontwikkelde economieën onder de grens van 1 procent duikt”, aldus het IMF.

14.25 – Amerikaanse bankencrisis kost CEO grootste Zwitserse pensioenfonds zijn job

Magnus Billing, CEO van Alecta, moet opstappen. Het Zwitserse pensioenfonds zag door de bankencrisis in de Verenigde Staten 2 miljard dollar in rook opgaan. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. “Het bestuur nam die beslissing na een discussie over hoe we het vertrouwen van onze klanten kunnen terugwinnen”, klinkt het in een verklaring.

  • “Katarina Thorslund is benoemd tot waarnemend CEO, en het wervingsproces om een nieuwe leider voor Alecta te vinden begint onmiddellijk”, aldus Alecta.

12.40 – Europese beurzen in de lift

De Europese beurzen noteren rond de middag hoger, terwijl de discussie over de uitkomst van het rentebesluit van de Federal Reserve begin mei op stoom komt, in afwachting van de eerste bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal.

  • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een plus van 0,6 procent op 458,00 punten.
  • De Duitse DAX liet een stijging zien van eveneens 0,6 procent naar 15.694,90 punten.
  • De Franse CAC 40 noteerde een winst van 1,0 procent met een stand van 7.395,16 punten.
  • De Britse FTSE steeg 0,4 procent naar 7.771,20 punten.

12.06 – Ook Alibaba springt op AI-trein

Alibaba Cloud, een divisie van techreus Alibaba, heeft een nieuw AI-model onthuld. Het gaat om een groot taalmodel, Tongyi Qianwen, dat zal worden geïntegreerd in de verschillende bedrijven van Alibaba om de gebruikerservaring in de nabije toekomst te verbeteren.

  • Klanten en ontwikkelaars van het bedrijf krijgen toegang tot het model om op een kosteneffectieve manier aangepaste AI-functies te kunnen creëren, aldus Alibaba.
  • Het taalmodel beheerst Chinees en Engels en zal het eerst worden gelanceerd in DingTalk.
  • Verder kondigde Alibaba Cloud lagere kosten aan voor belangrijke cloudproducten. Hierdoor wordt computing toegankelijker en betaalbaarder voor bedrijven die willen investeren in het nieuwe AI-tijdperk in China, klinkt het.

11.38 – Big Tech vertekent de beurs

Hyperconcentratie is terug op de beurs. Dat blijkt uit enkele berekeningen door de Financial Times:

  • De comeback van de 20 grootste techaandelen is spectaculair: Meta +76 procent sinds 1 januari, Nvidia +83 procent, Salesforce +42 procent en Apple +30 procent.
  • De stijging van Apple alleen al vertegenwoordigt 600 miljard dollar op een totale stijging van 2400 miljard dollar.

Maar… Als we de 20 grootste tech-aandelen links laten liggen, steeg de brede index S&P 500 in het eerste kwartaal met slechts 1,4 procent.

Of nog: Dat komt neer op een stijging van slechts 320 miljard dollar voor 480 aandelen, zo becijferde de FT, vergeleken met de stijging van 600 miljard dollar van Apple.

11.17 – Detailhandelsverkopen eurozone gedaald

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in februari gedaald. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

  • De detailhandelsverkopen, gerekend naar volume, daalden in februari op maandbasis met 0,8 procent. 
  • Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari met 3,0 procent.

10.33 – Valiance Asset Management kleiner in MDxHealth

Het biotechbedrijf MDxHealth is vrijdagavond op de hoogte gesteld dat het belang van Valiance Asset Management op 7 februari is teruggevallen tot onder 10 procent.

09.09 – Bel20 opent groen

Bij het openen van de beurs in Brussel klimt de Bel20 met zo’n 0,38 procent.

07.35 – Warren Buffett van plan dieper in Japanse markt te gaan

In een interview met Nikkei zei Buffett “trots te zijn” op zijn bestaande investeringen in Japan. Aandelen gaan omhoog.

  • Berkshire Hathaway vergrootte de posities in de investeringen vorig jaar ook al met minstens 1 procent.
  • Door het nieuws steeg onder andere Marubeni Corp met 3,7 procent en Mitsubishi Corp met 2,7 procent.

07.14 – Bitcoin springt boven grens van 30.000 dollar

Dankzij een sprong met 6,7 procent in de voorbije 24 uur is Bitcoin over het psychologische niveau van 30.000 dollar gestegen. ’s Werelds grootste cryptomunt staat momenteel op 30.129 dollar.

Lees er hier meer over.

06.59 – Wall Street eindigde licht hoger

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren licht hoger gesloten, terwijl Euronext de deuren gesloten hield:

  • De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent tot 4.109,12 punten.
  • De Dow Jones index won 0,3 procent op 33.586,52 punten.
  • De Nasdaq sloot vlak op 12.084,36 punten.

Herlees hier de beursblog van paasmaandag

Meer