"Blij dat ik nog een pen kan opnemen", zei Al Jaffee op zijn 95e.

Al Jaffee van Mad Magazine overleden, een legende onder cartoonisten die pas op zijn 99e met pensioen ging

De bekende cartoonist Al Jaffee (102) is overleden. De Amerikaanse krant The Washington Post omschrijft hem als "de langstzittende medewerker van Mad Magazine en een van de bepalende stemmen toen het tijdschrift uitgroeide tot een must-read binnen de tegencultuur van de jaren 50".

De Amerikaan Al Jaffee wordt gezien als een van de belangrijkste striptekenaars ooit. Hij overleed in een ziekenhuis in Manhattan aan meervoudig orgaanfalen. Als krasse 90+plusser bleef hij tekenen.

Bekende rubrieken van zijn hand in het satirische Mad waren "Snappy answers to stupid questions" en "Al Jaffee's Mad inventions". Ook zijn anti-oorlogcartoons "Hawks & Doves", die hij tekende tijdens de Vietnamoorlog, waren erg populair.

Vooral legendarisch waren zijn fold-ins: cartoons die pas verschenen zodra lezers de achterpagina van Mad op de juiste manier vouwden. Onder anderen komieken Jon Stewart en Stephen Colbert zijn fans van zijn werk.

Het blad Mad startte in 1952. Jaffee begon drie jaar later al voor het tijdschrift te werken. Hij ging pas in 2020, op 99-jarige leeftijd, met pensioen. Hij was daarmee volgens website Variety wereldrecordhouder: niemand was ooit langer cartoonist. Toch bleef Jaffee altijd freelancer. Hij werkte nooit voor Mad in vaste dienst. 

We moeten inventief zijn om een politicus die ons voor de gek probeert te houden, te ontmaskeren

Al Jaffee over de kracht van satire in The Guardian

In 2016 gaf hij een interview aan de Britse krant The Guardian. Hoe zag hij de actualiteit of het nieuws evolueren? Jaffee vond dat satire als een boemerang harder in het gezicht van politici terugkwam, omdat ze geen schaamte voelen om te liegen. "Vroeger beweerden politici dat ze binnen de twee jaar jobs zouden scheppen voor iedereen, nu beweren ze dat ze jobs gaan creëren voor iedereen op Mars."

Mad verscheen tussen 1964 tot 1996 ook in een Nederlandstalige editie, onder de titel: 's Neerlands MAD. Daarin verschenen zowel Amerikaanse cartoons als het werk van Nederlandse tekenaars.

Meest gelezen