Openbaar vervoer

Treinverkeer verstoord door rookontwikkeling in Brussel-Centraal: defecte handdroger is oorzaak

Brussel-Zuid.© jimmy Kets

Tijdens de ochtendspits mochten tijdelijk geen treinen tussen de stations Brussel-Zuid en Brussel-Noord rijden vanwege rookontwikkeling in Brussel-Centraal. Een defecte handdroger bleek de oorzaak.

jvh

Op de drukke noord-zuidas lag het treinverkeer stil sinds 6.55 uur dinsdagochtend. Uit veiligheidsoverwegingen en op vraag van de brandweer werd al het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid tijdelijk onderbroken. Bovendien werd het station Brussel-Centraal geëvacueerd. Om iets voor 8 uur werd de tunnel door de brandweer opnieuw vrijgegeven en kon het treinverkeer hervatten. Maar vertragingen en afschaffingen blijven mogelijk.

De rookontwikkeling, die aan de basis lag van de onderbreking, is veroorzaakt door een defecte handdroger in de toiletruimtes op -1 in het station van Brussel-Centraal. Dat meldt Thomas Baeken, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel, aan persagentschap Belga. ‘Vermoedelijk was er een kortsluiting in het toestel, waardoor de kabels zijn beginnen te smeulen’, zegt Baeken. ‘Vervolgens heeft de rook zich verspreid in de stationsruimte en is de rook opgepikt door het brandbeveiligingsysteem.’

Het treinverkeer werd een uur onderbroken, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. ‘Dat zal hinder geven. Een derde van al onze treinen moet daar passeren. Alle treinen zijn dus in stations errond opgehouden. Die vertraging moeten we geleidelijk aan wegwerken. Maar doordat een derde van alle treinen daar moet passeren, zorgt dat voor een sneeuwbaleffect. Er zijn daardoor problemen in heel het land. Het is niet omdat je trein niet door Brussel moet, dat die geen vertraging kan hebben’, aldus Temmerman. ‘Tijdens dat uur waarin het treinverkeer stillag, waren er gelukkig wel enkele alternatieven. Zo konden reizigers gebruikmaken van de MIVB en waren er vervangbussen naar de luchthaven. Die alternatieven zullen ook nog even van toepassing zijn zodat iedereen op zijn of haar bestemming geraakt.’

De vertragingen zijn ondertussen teruggelopen naar gemiddeld vijf tot tien minuten, dat meldt spoortnetbeheerder Infrabel aan Belga. Infrabel telt (voorlopig) 5700 minuten vertraging sinds het voorval. ‘Tegen 15.00 uur à 16.00 uur zou de toestand normaal zijn, zodat het treinverkeer tegen het begin van de avondspits normaal kan verlopen’, aldus Baeken.