Huizenprijzen in de EU kennen grootste daling sinds 2009: “Maar afwachten is voor kopers in België geen goede strategie”, zegt vastgoedkoepel

De huizenprijzen in de EU kennen de grootste daling sinds 2009. In een aantal landen dalen de verkoopprijzen tot wel 15 procent. In België blijven de prijzen echter stabiel. Business AM sprak met Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen, en hij legt uit hoe dat komt.


Luister hier naar het volledige interview met Kristophe Thijs:


Waarom is dit belangrijk?

De huizenprijzen in Europa kenden een aanzienlijke stijging de afgelopen 2 à 3 jaar. In de landen waar die stijging het hoogst was, dalen de prijzen nu tot wel 15 procent.
  • “Mensen hebben heel lang heel goedkoop kunnen lenen. Nu gaat de hypotheekrente omhoog en zit je toch al snel aan 3,5 procent. Dat heeft jarenlang rond de 1 procent geschommeld. Vastgoedprijzen en hypotheekrente hebben nu eenmaal effect op elkaar. Dat is de verklaring waarom we nu met een stevige prijsdaling in Europa zitten.”
  • Terwijl onder meer in Nederland de prijzen een duik nemen, is in ons land eerder sprake van een stabilisering. Thijs duidt het verschil: “De koopkracht van de Belg vermindert in principe niet. Wij kennen nog altijd prijsstijgingen. Wij kunnen dat opvangen doordat ons loon mee stijgt met de inflatie. Veel andere Europese landen kennen dat principe niet, waardoor mensen gewoonweg geen woning meer kunnen betalen en de prijzen automatisch terugvallen. Bij ons wordt de zwaarste schok opgevangen door de indexatie van de lonen.”

Wachten of toeslaan?

  • “Je hoort soms geluiden op de markt: we zouden beter wat wachten met het kopen van een woning. Ik geef het advies om dat niet te doen, want we hebben een traditie in ons land dat woningprijzen niet dalen. Je kan het riskeren om een afwachtende houding aan te nemen voor zwaar energieverslindende woningen, maar weet dat daar heel veel investeringen voor nodig zijn om die op te krikken tot het energieniveau dat binnenkort verplicht is”, is het advies van Thijs.
  • “We hebben de voorbije jaren een markt gekend waarbij woningen twee dagen te koop stonden. Nu staat een woning gemiddeld 80 tot 90 dagen te koop. Er kan opnieuw onderhandeld worden over de prijs van een woning. Er kan geboden worden, heen en weer gedaan. De vastgoedmakelaar moet weer makelen.”
  • Ondanks dat is Thijs wel tevreden: “Je wist in je achterhoofd dat elke woning toch verkocht raakt aan de prijs die er gevraagd wordt. En die zotte toestanden zijn terug achterwege gebleven. De markt is genormaliseerd. We kennen terug een markt van voor Corona. Dat is eigenlijk de markt die we het liefst hebben.”

(evb)

Meer