Zuid-Korea heeft opnieuw concurrentieklacht tegen Google

The Korea Fair Trade Commission (KFTC) schrijft een boete uit van 42,1 miljard won (zo’n 32 miljoen dollar) aan moederbedrijf Alphabet, omdat het bedrijf de uitgave van spelletjesapps op het platform van een concurrent geblokkeerd zou hebben. Dit meldt nieuwsdienst Bloomberg.

In het nieuws: Google evalueert wat de volgende stappen zijn.

Tussen juni 2016 en april 2018 zou Google de fabrikanten van mobiele games vereisen om hun applicaties enkel in de Play Store beschikbaar te stellen. In ruil hiervoor zou extra blootstelling in andere apps beloofd zijn. Google ontkent dit.

  • Hiermee zou Google de voornaamste concurrent, One Store, viseren. De concurrentiewaakhond kon interne memo’s, documenten en emails inkijken die bevestigen dat Google de komst van One Store als een bedreiging zag.
  • Hierdoor zou de mogelijkheid van One Store om nieuwe klanten aan te trekken beknot zijn, terwijl het de inkomsten van Google met 1,3 miljard dollar zou hebben verhoogd. De boete bedraagt hier “slechts” zo’n 2,5 procent van.
  • Google nam eind 2021 bijna driekwart van de markt voor zijn rekening, terwijl One Store een marktaandeel van zo’n 14 procent had.
  • Zowel Google LLC, Google Korea en Google Asia Pacific moeten nu een intern monitorsysteem op poten zetten en aan de KFTC rapporteren.

Spoor van inbreuken

  • Het is de zoveelste concurrentieklacht in de rij voor Google, en voor grote techbedrijven in het algemeen. In 2021 schreef de KFTC al een boete uit van 200 miljard won (151 miljoen dollar), omdat het aangepaste versies van het Android systeem blokkeerde.
  • Ook in Europa laat Google een spoor achter van bezorgdheden omtrent de eerlijke concurrentie. Sinds 2010 is Google in drie gevallen schuldig bevonden aan inbreuken op de concurrentiewetgeving. Het bedrijf moest 8 miljard dollar aan boetes betalen.

(fjc)

Meer