Datalek legt Oekraïens munitieprobleem bloot: “Dit lek is beschadigend voor de Verenigde Staten en Oekraïne”

Via de sociale media Discord en 4chan werden Amerikaanse interne veiligheidsdocumenten over het Oekraïens leger gelekt. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is een onderzoek gestart, maar de informatie ligt wel op straat. Frederik Mertens van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies legt aan Business AM uit hoe schadelijk dit is.


Luister hier naar het volledige interview met Frederik Mertens:


Waarom is dit belangrijk?

Het zou gaan om een bewust lek van een Amerikaanse functionaris die ontevreden is met het beleid dat gevoerd wordt. Hoewel de bron nog onderzocht wordt, is de gelekte informatie wel schadelijk. De documenten spreken over de slechte toestand van de Oekraïense luchtverdediging en een serieus munitieprobleem. Uiteraard is dit schadelijk, maar Mertens betwijfelt of dit nieuw is voor de Russen.
  • “Dit lijkt een kwestie van bewust lekken, en dat is blijkbaar over een langere periode gebeurd. Wie dat precies is, weten we nog niet. (…) Dit is natuurlijk beschadigend voor de Verenigde Staten en Oekraïne.”
  • “Er is vooral heel veel op één plaats te zien en dat bevestigt feitelijk het beeld wat we al hadden. Het is niet zo dat er hele grote verrassingen uitkomen. Wat ik heel zorgwekkend vind, is de toestand van de Oekraïense luchtverdediging en het feit dat ze toch een serieus munitieprobleem beginnen te krijgen”, aldus Mertens.
  • Toch nuanceert hij: “Aan de ene kant is het ongelooflijk vervelend en potentieel gevaarlijk dat dit soort informatie naar buiten komt. Aan de andere kant is het eerder dat die puzzel in één keer veel duidelijker wordt, maar dat de Russen die puzzel al grotendeels duidelijk zouden moeten hebben, anders hebben ze hun huiswerk niet gedaan.” (fjc)
Meer