Beeld van de Seine in Parijs

Frankrijk wil Seine zuiveren voor Olympische Spelen in 2024 (maar dat is niet goedkoop)

Frankrijk wil tegen 2024 het water van de Seine, één van zijn belangrijkste rivieren, gezuiverd hebben. Volgend jaar worden in Parijs de Olympische Spelen georganiseerd. Twee zwemcompetities worden in de rivier gehouden, maar door de slechte waterkwaliteit is zwemmen er nu verboden. Een plan van 1,4 miljard euro moet daar verandering in brengen.

Goed nieuws voor hen die een duikje willen nemen in de Seine, want over iets meer dan een jaar is zwemmen er opnieuw toegelaten (of dat is toch het plan). Sinds 1923 geldt er een zwemverbod in de Franse rivier, maar daar wil Frankrijk binnenkort verandering in brengen. De Franse overheid hoopt om tegen 2024 het water van één van de belangrijkste waterlopen van het land te zuiveren. 

Die timing is niet toevallig, want volgend jaar worden in Parijs de Olympische Spelen georganiseerd. Er worden twee zwemwedstrijden gehouden in de rivier, tussen de Alexandre III-brug en de Eiffeltoren. 

Peperduur zuiveringsplan

Nu is de waterkwaliteit van de Franse rivier nog erg slecht. Het water bevat veel bacteriën en is erg vervuild. Er werden ook E. coli-bacteriën in het rivierwater aangetroffen, die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van mensen die in contact komen met het water. Als iemand geïnfecteerd raakt met die bacteriën, kunnen ze symptomen krijgen zoals buikkrampen, diarree, braken en koorts. Dat zie je liever niet gebeuren tijdens de Olympische Spelen.

Daarom komt de Franse overheid met een ambitieus (en duur) opruimplan: er wordt 1,4 miljard euro geïnvesteerd om de waterkwaliteit van de Seine te verbeteren. Regenwater vormt daarbij de grootste uitdaging, want hevige regenval zorgt ervoor dat riolen in de hoofdstad overstromen in de rivier en er uitwerpselen in belanden. Verschillende projecten, zoals de aanleg van een opvangbekken voor 50 miljoen liter, moeten dat tegengaan.

BEKIJK - Franse overheid heeft ambitieuze plannen voor de Seine:

Videospeler inladen...

"Het nieuwe bekken moet voorkomen dat grote hoeveelheden vervuild water in de Seine stromen", legt Samuel Colin-Canivez uit, die aan het hoofd staat van de werken. "Na de regenval wordt het bekken geleegd met behulp van een pompsysteem en vloeit het water richting het zuiveringsstation." Daar zal het water gezuiverd worden, zodat de waterkwaliteit goed genoeg is om erin te baden.

Honderden dode vissen in de Seine (foto uit 1999)

Jarenlange vervuiling

Jarenlang hebben de Fransen weinig aandacht besteed aan de waterkwaliteit van de Seine. Historisch gezien was de rivier een belangrijke afvoerplaats voor het afvalwater van verschillende steden die langs de rivier lagen. Veel van het afvalwater werd ongezuiverd in de rivier geloosd, waardoor de rivier ernstig werd vervuild. Sinds de jaren 1960 zijn er verschillende maatregelen genomen om de vervuiling van de Seine te verminderen, zoals de bouw van waterzuiveringsinstallaties langs de rivier.

Waterzuiveringsstation nabij Parijs
AFP or licensors

Ondanks deze maatregelen blijft de Seine nog steeds verontreinigd, vooral door de aanwezigheid van stikstof- en fosforverbindingen, die afkomstig zijn van landbouwactiviteiten en rioleringsstelsels. De Seine is ook verontreinigd door zware metalen, waaronder lood, cadmium en kwik, die afkomstig zijn van industriële activiteiten langs de rivier. Het belooft dus nog een werk van lange adem te worden, al zijn de Fransen optimistisch over de slaagkansen van het project.

Zo komen er twintig stranden, waar ook aan watersport gedaan kan worden. Als alle projecten volgens plan verlopen, hoopt het stadsbestuur van Parijs om het zwemverbod tegen 2025 op te heffen.

Meest gelezen