Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Tot 350.000 afspraken en operaties geannuleerd door stakingen Britse "junior doctors"

In het Verenigd Koninkrijk komen de "junior doctors" op straat. De artsen staken vier dagen lang en eisen een loonsverhoging van 35 procent. Het zou één van de meest disruptieve stakingen ooit worden binnen de Britse gezondheidssector. Ongeveer 350.000 afspraken en operaties zijn deze week geannuleerd. Het reële loon van de specialisten in opleiding is met 26 procent gedaald tegenover vijftien jaar geleden.

In het Verenigd Koninkrijk staken de "junior doctors" vier dagen lang. De specialisten in opleiding, die de ruggengraat van de ziekenhuiszorg vormen, eisen 35 procent meer loon. De lonen stijgen niet mee met de inflatie waardoor de specialisten in opleiding nu onderbetaald worden. Dat zegt de Britse vakbond voor artsen. Door het te lage loon zouden er problemen zijn met het rekruteren en behouden van artsen en kan de veiligheid van de patiënten niet gegarandeerd worden. Het reële loon van de artsen, waarbij er rekening wordt gehouden met de inflatie, is met 26 procent gedaald tegenover vijftien jaar geleden.

BEKIJK - Specialist in opleiding: "40 procent van mijn collega's wil binnen het jaar opstappen, als er niks verandert":

Videospeler inladen...

Wat zijn "junior doctors"?

In het Verenigd Koninkrijk zijn "junior doctors" artsen die een opleiding voor specialisatie volgen. De specialisten in opleiding zijn dus gediplomeerde artsen die zich verder specialiseren. Ze werken onder supervisie van een ervaren arts. Afhankelijk van de specialisatie, zijn de artsen 8 tot 12 jaar in opleiding na hun bacheloropleiding aan de universiteit. Momenteel telt het Verenigd Koninkrijk ongeveer 75.000 specialisten in opleiding.

Het minimumloon in het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 10 pond per uur, wat 11.40 euro is. Wanneer artsen afstuderen aan de universiteit en aan hun specialisatie beginnen, verdienen ze net meer dan 14 pond, omgerekend 16 euro, per uur. Dit is ongeveer evenveel als een barista in een koffiezaak. Na hun eerste jaar als arts in opleiding stijgen de lonen wel snel. Tegen het einde van de opleiding, die tot 12 jaar kan duren, kan een arts in opleiding 28 pond (31.92 euro) per uur verdienen. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

350.000 afspraken geannuleerd

Het zou één van de grootste stakingsacties ooit worden binnen het Britse gezondheidsnetwerk, NHS. Tot 350.000 afspraken en operaties zijn geannuleerd deze week. Matthew Taylor, hoofd van de NHS, hoopt dat alle mensen die noodhulp nodig hebben die ook zullen krijgen. 

Taylor benadrukt dat hij zich wel bewust is van de gevolgen van de stakingen voor de patiënten, maar dat de huidige situatie verder onhoudbaar is. "Er zijn risico's voor de veiligheid van de patiënt omdat we momenteel niet in staat zijn om het soort zorg te bieden dat we willen bieden." 

Er zijn nog steeds artsen beschikbaar voor noodgevallen. De NHS zegt dat men prioriteit zal geven aan de intensieve zorg, kraamzorg, neonatale zorg en traumaoperaties. Het hoofd van de NHS roept de Britten wel op om voorzichtig te zijn, omdat ze misschien niet de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. De minister van Volksgezondheid, Stephen Barclay, vindt het "uitermate teleurstellend" dat patiënten nu risico lopen en niet kunnen worden behandeld.

Moeilijk overleg

De artsen willen met de stakingen een signaal geven aan de regering. Ze willen onderhandelen over een loonsverhoging, maar volgens hen staat Barclay hier niet voor open. "Hij heeft helemaal geen voorstel op tafel gelegd. Als we een onderhandeling willen starten, moeten beide partijen willen onderhandelen." De artsen willen de stakingen onderbreken wanneer er een "geloofwaardig voorstel" komt van de minister van Volksgezondheid.

Barclay zegt dat hij wel openstaat voor overleg. De minister benadrukt dat hij de onderhandelingen vorige maand reeds wou opstarten, maar dat een loonsverhoging van 35 procent "onredelijk" is. 

Het Verenigd Koninkrijk kampt al maanden met onrust en stakingen. Eerder dit jaar kwamen ook ambtenaren op straat om een hoger loon te eisen dat de torenhoge inflatie voldoende compenseert. Ook verpleegkundigen en specialisten in opleiding legden vorige maand nog het werk neer. Toen werden 175.000 afspraken en behandelingen geannuleerd. 

BEKIJK - Ivan Ollevier: “Staking kan wachtlijsten alleen maar langer maken”

Videospeler inladen...

Meest gelezen