Elia

Hoogspanningsmasten tussen Malderen en Mechelen worden weggehaald: "Houden rekening met vogels die erin broeden"

De hoogspanningsmasten tussen Malderen en Mechelen worden de komende weken weggehaald. De elektriciteitsdraden werden twee jaar geleden al weggenomen, maar nu worden ook de resterende masten neergehaald en weggebracht in containers. "We houden rekening met de weersomstandigheden en de vogels die erin broeden", zegt Simon November van netbeheerder Elia.

Netbeheerder Elia is begonnen met het weghalen van de hoogspanningsmasten tussen Malderen en Mechelen. De elektriciteitsdraden zelf en een paar van de pylonen werden eerder al weggehaald, maar nu is het de beurt aan de resterende 50 masten.

Verouderd

De hoogspanningslijn dateert van de jaren 1920. Ze zijn dus sterk verouderd, zegt Simon November van Elia: "We verbruiken meer elektriciteit en zetten ook meer elektriciteit op het net met onze zonnepanelen", zegt hij. "Oude, bovengrondse leidingen zoals deze zullen langzaamaan uit het landschap verdwijnen."

Alsof ze er nooit waren

Eerder deze maand werden de omringende weilanden in Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Willebroek en Mechelen ingericht met rijplaten voor de vrachtwagens en kranen die de hoogspanningsmasten zullen ophalen. "De masten weghalen is een heel klusje", zegt November. "Want ze wegen elk 2,5 ton." 

Om ze weg te halen, worden ze eerst met een kraan neergehaald. "Daarna worden ze in een container geplaatst. Uiteindelijk worden ze verknipt tot ze helemaal weg zijn", vertelt November. Nog daarna zullen de betonnen funderingen worden weggehaald, "zodat er niets meer te zien is van die lijnen in het landschap. Het zal lijken alsof ze er nooit geweest zijn."

Weersomstandigheden en vogels

"We houden rekening met de weersomstandigheden tijdens de werken", zegt November. "Als het te drassig is in een bepaalde zone, werken we even ergens anders." Ook met de vogels wordt rekening gehouden: "We kijken naar het broedseizoen dat momenteel bezig is. Als er pylonen zijn waar vogels nesten in gemaakt hebben, wachten we tot het broedseizoen gedaan is en werken we eerst ergens anders door."

Als alles goed verloopt, zijn de werken dit najaar afgerond. 

Elia

Meest gelezen