Vakbonden willen “animo” veroorzaken tijdens aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize

Ahold Delhaize, de groep boven Delhaize, houdt woensdag in het Nederlandse Zaandam zijn aandeelhoudersvergadering. Vanuit België zullen vakbondsmilitanten ter plaatse gaan om te protesteren tegen het franchiseplan van Delhaize.

mtm
Bron: BELGA

De bonden verzetten zich al weken tegen het plan van Delhaize om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters. Er is een bemiddelaar aangeduid, maar die heeft de rust nog niet doen weerkeren. Er zijn nog steeds stakingen, waarop de directie van de supermarktketen soms deurwaarders afstuurt.

Het is de bedoeling van de Belgische vakbonden om voor “animo” te zorgen rond de vergadering. “We zouden er binnen willen geraken, maar dat zal wellicht ijdele hoop zijn”, zegt Katrien Degryse van de socialistische bond BBTK. 

Wilson Wellens van de liberale bond ACLVB heeft het over “een alternatieve actie”, naast de stakingen. Hij wil de aandeelhouders sensibiliseren. “We hopen dat er bij zijn die gevoelig zijn voor het morele argument. Personeel wordt verkocht als koopwaar.”

Hoeveel vakbondenmensen vanuit België naar Nederland zullen reizen, is niet duidelijk. Er zouden bussen vanop verschillende plaatsen in het land vertrekken.

Naast de Belgische vakbonden plannen ook de Nederlandse vakbond FNV en de milieuorganisatie Milieudefensie protesten. Die laatste wil dat Ahold Delhaize meer doet tegen klimaatschade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer