Marc Tarabella (ex-PS).
AFP or licensors

Belgisch Europarlementslid Marc Tarabella, verdachte in Europese corruptiezaak, mag gevangenis verlaten met enkelband

Het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella, die verdacht wordt in het onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken in het Europees Parlement, mag de gevangenis verlaten met een enkelband. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslist.

Europarlementslid en voormalig lid van de PS Marc Tarabella (60) was op 11 februari onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement, dat al sinds eind vorig jaar loopt.

Landen als Qatar, Marokko en Mauretanië zouden de voorbije jaren hebben geprobeerd om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Dat zou zijn gebeurd door grote sommen geld te betalen of dure geschenken te geven aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. 

Tarabella was een van de verdachten, onder meer omdat de vermoedelijke spilfiguur in de zaak - het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri - eerder verklaard zou hebben dat hij duizenden euro's had gegeven aan de Waalse socialist. Die laatste heeft dat altijd ontkend. Maar ook vóór die verklaringen van Panzeri was Tarabella de speurders al opgevallen, zo bleek eerder al uit een reconstructie van de krant Le Soir.

Tarabella mag nu de cel verlaten, maar wordt onder elektronisch toezicht geplaatst. "Hij blijft ter beschikking van de speurders", bevestigt zijn advocaat. Ook Panzeri, die het statuut van spijtoptant heeft gekregen, mocht vorige week, met een enkelband, de gevangenis verlaten. De Griekse Eva Kaili, de voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, zit wel nog in de cel.

Uitlevering Cozzolino uitgesteld

In Napels heeft een rechter intussen voor de vierde keer de beslissing over de eventuele uitlevering van Europarlementslid Andrea Cozzolino (60) naar België uitgesteld. Ook Cozzolino wordt verdacht in hetzelfde corruptieonderzoek. Hij zit al twee maanden in huisarrest.

De Napolitaanse rechter aanvaardde het verzoek van de advocaten van de verdachte, die meer informatie vragen over de beschuldiging zoals de Belgische justitie die heeft geformuleerd. De verdediging van Andrea Cozzolino wacht ook op meer informatie over de detentieomstandigheden die voor hun cliënt zijn gepland. Het Europarlementslid zegt dat hij lijdt aan een hartaandoening.

Meest gelezen