ACV sleept Delhaize voor rechter: “Arbeiders geïntimideerd met boetes van 500 euro en vier politiecombi’s gestuurd”

Na de socialistische vakbond stapt nu ook de christelijke vakbond ACV naar de rechter tegen Delhaize. De vakbond verzet zich tegen het eenzijdig verzoek en de dwangsommen waarmee de supermarktketen het personeel weer aan het werk wil krijgen. “Ze intimideren ons, ze zetten ons onder druk en ze zijn agressief.”

Tom Le Bacq

Het ACV trekt naar de rechter om zich te verzetten tegen de pogingen van Delhaize om haar winkels weer open te krijgen en na alle sociale onrust weer tot de normale werking over te gaan. Ze tekenen protest aan tegen het bevel dat de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel eind vorige maand uitvaardigde. Dat bevel zegt dat bij Delhaize tussen 1 en 28 april geen stakerspiketten mogen staan en winkels en depots. Anders dreigen er dwangsommen.

“Delhaize kreeg dat bevel via een procedure “op eenzijdig verzoek”, zegt Cédric Claeys van ACV Voeding en Diensten. “Die procedure werd in 2011 al door Europa strijdig bevonden met het Europees Sociaal Handvest, omdat dat de vakbonden volledig uitsluit. We beschouwen dat rechterlijk bevel ook als buitensporig, zowel qua duur als qua geografische reikwijdte. ”

Het vonnis gaf Delhaize de kans om met de politie af te gaan op plaatsen waar winkels of magazijnen geblokkeerd werden. Met succes, want dinsdagochtend waren nog slechts 35 van de 128 vestigingen in eigen beheer gesloten, in Vlaanderen zijn alle Delhaize-supermarkten intussen weer open. “Delhaize speelt het steeds harder, het gaat hier om pure intimidatietechnieken”, zegt Claeys. “Mensen worden onder druk gezet door politie in riot gear. Dat is totaal niet in proportie.”

Paasweekend

De timing om de winkels weer open te krijgen was belangrijk, want het paasweekend is één van de drukste weekends van het jaar voor de supermarkt. “Vorige week stuurde de directie massaal deurwaarders op pad om de stakingspiketten te breken en te proberen de winkels te openen”, zegt Myriam Djegham, nationaal secretaris van de Franstalige bediendencentrale CNE.

© BELGA

Volgens Claeys ging Delhaize daarna nog een stap verder. “In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 april stuurden ze vier politiecombi’s naar de opslagplaats in Zellik. Een dertigtal gehelmde politieagenten stapten uit, met schilden en wapenstokken in de hand, en creëerden zonder waarschuwing een corridor waardoor de vrachtwagens konden vertrekken.”

LEES OOK. Conflict bij Delhaize escaleert, maar deze stakers denken niet aan stoppen: “Uitgehuwelijkt voor de juiste prijs”

Volgens de vakbond tast Delhaize ook op andere manieren de rechten van de stakende werknemers aan: bepaalde stakingsperiodes mogen niet langer als werk worden beschouwd. “Hoewel dat in de wettelijke en contractuele normen nochtans voorzien is”, zegt Claeys. “Dat heeft onder meer een impact op hun jaarlijkse vakantie, hun pensioen en hun eindejaarspremie.”

Eerder kondigde ook de socialistische vakbond BBTK al aan dat ze een strafklacht zou indienen tegen Delhaize, omdat de supermarktketen volgens de bond de wet-Renault niet respecteert.

“Animo” op aandeelhoudersvergadering

De vakbonden gaan woensdag ook protesteren in het Nederlandse Zaandam. Daar vindt de aandeelhoudersvergadering plaats van Ahold Delhaize, de groep boven Delhaize. De bonden willen daar “animo” veroorzaken. Met een honderdtal trekken ze met bussen en auto’s richting Nederland.

"We zouden er binnen willen geraken, maar dat zal wellicht ijdele hoop zijn", zegt Katrien Degryse van de socialistische bond BBTK. 

De bonden verzetten zich al weken tegen het plan van Delhaize om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters. Er is een bemiddelaar aangeduid, maar die heeft de rust nog niet doen weerkeren. Al is er daar misschien toch een klein sprankeltje hoop: volgende dinsdag staat een eerste vergadering gepland. “Het is het eerste echte initiatief dat hij neemt”, zegt Frank Convents, ACV-secretaris voor de retailsector. “Misschien ziet hij wel een opening, alhoewel Delhaize tot nu nog geen millimeter van haar standpunt is afgeweken dat er geen enkel alternatief is voor haar plan om de 128 winkels te verkopen. Misschien heeft de bemiddelaar wel een alternatief scenario.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen