Ook christelijke vakbond stapt naar de rechter tegen "intimidatie" van stakers bij Delhaize, morgen protest in Nederland 

Na de socialistische vakbond stapt nu ook de christelijke vakbond naar de rechtbank tegen Delhaize. ACV vecht een bevel van de rechtbank aan dat stakingsposten voor winkels en depots van de supermarktketen verbiedt tot eind april, zo meldt de vakbond.

De rechtbank in Brussel zou het bevel hebben uitgevaardigd op verzoek van Delhaize. Het geldt op alle plaatsen waar Delhaize en zijn partners verdeelcentra hebben, met name in Vlaams-Brabant, Brussel en Puurs (Antwerpen). 

De warenhuisketen maakte daarbij gebruik van de procedure van het eenzijdig verzoekschrift, klinkt het. Delhaize bevestigt dat het een eenzijdig verzoekschrift heeft aangevraagd "om onze stakingspiketten te 'breken'".

De christelijke vakbond vindt het bevel disproportioneel en Delhaize respecteert bovendien het stakingsrecht niet, stelt Cédric Claeys van ACV Voeding en Diensten. 

De vakbond meent dat Delhaize het personeel intimideert door deurwaarders en politie op stakersposten af te sturen. Daarbij zou gedreigd worden met boetes van 500 euro, aldus de vakbond.

Eerder kondigde de socialistische vakbond BBTK al aan een strafklacht in te dienen tegen Delhaize en drie directieleden van de supermarktketen. BBTK meent dat Delhaize de wet-Renault, van toepassing bij een collectief ontslag, niet respecteert.

Morgen aandeelhoudersvergadering

Ahold Delhaize, de groep boven Delhaize, houdt morgen in het Nederlandse Zaandam zijn aandeelhoudersvergadering. Vanuit België zullen vakbondsmilitanten ter plaatse gaan om te protesteren tegen het franchiseplan van Delhaize.

De bonden verzetten zich al weken tegen het plan van Delhaize om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters. Er is een bemiddelaar aangeduid, maar die heeft de rust dus nog niet doen weerkeren. 

De drie Belgische bonden willen bij de aandeelhoudersvergadering voor "animo" zorgen rond de vergadering. "We zouden er binnen willen geraken, maar dat zal wellicht ijdele hoop zijn", zegt Katrien Degryse van de socialistische bond BBTK. 

Wilson Wellens van de liberale bond ACLVB heeft het over "een alternatieve actie", naast de stakingen. Hij wil de aandeelhouders sensibiliseren. "We hopen dat er bij zijn die gevoelig zijn voor het morele argument. Personeel wordt verkocht als koopwaar."

Kristel Van Damme van ACV Puls stelt het nog iets plastischer op Twitter. "Die Nederlandse troep moeten we niet", schrijft ze:

Hoeveel vakbondsmensen vanuit België naar Nederland zullen reizen, is niet duidelijk. Er zouden bussen vanop verschillende plaatsen in het land vertrekken.

Meest gelezen