Opvallende tegenstelling: IMF negatiever over groei wereldeconomie, terwijl Yellen ervan overtuigd is dat de situatie verbeterd is

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor de wereldeconomie naar beneden bijgesteld. Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, daarentegen is ervan overtuigd dat de wereldeconomie er beter voor staat dan zes maanden geleden.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken en de recente onzekerheden over de bankensector zetten de wereldwijde economische groei onder druk. Al is niet iedereen even pessimistisch over wat de toekomst brengen zal.

In het nieuws: Het IMF voorspelt een wereldwijde economische groei van 2,8 procent voor dit jaar en 3 procent voor 2024. Dat is twee keer 0,1 procentpunt minder dan bij de voorgaande prognose.

  • Voor de ontwikkelde economieën wordt zelfs een sterke groeivertraging verwacht, van 2,7 procent in 2022 tot 1,3 procent in 2023.
    • Detail: voor ons land voorspelt de VN-organisatie een groei van 0,7 procent in 2023 en 1,1 procent in 2024.
  • Er wordt in het rapport verwezen naar de onzekere si
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer