Antwerp Space helpt mee aan satelliet van ESA: “De privésector heeft meer en meer invloed op de ruimtevaart”

Komende donderdag lanceert het Europees Ruimteagentschap (ESA) een satelliet in de richting van planeet Jupiter. Dergelijke zaken gebeuren vaak, want de privésector wordt steeds meer ingeschakeld in de ruimtesector. Toch behouden overheden grotendeels de macht. Business AM sprak met Koen Puimege, managing director bij Antwerp Space.


Beluister hier het interview met Koen Puimege:


De essentie: de privésector wordt steeds meer ingeschakeld bij ruimtemissies, stelt Puimege.

  • Wat gaan jullie exact doen in die missie? “Hetgeen wij doen vanuit Antwerpen is de communicatie verzorgen tussen de satelliet en het grondstation. Enerzijds worden er commando’s gegeven aan de satelliet, anderzijds moet de satelliet alle wetenschappelijke data terug naar de aarde versturen”, stelt Puimege.
  • Heeft het feit dat de privésector de ruimtevaart overneemt van de overheid gevolgen voor uw bedrijf? “Het is zeker zo dat er in Amerika heel wat veranderd is op dat vlak en dat Europa daar ook gretig zijn graantje van meepikt. De missies zoals ESA die nu uitvoert, zijn een beetje het neusje van de zalm. De technologische kennis die daaruit opgebouwd wordt, helpt uiteraard om wereldwijd de concurrentie aan te gaan.”
  • Hoe zal de ruimtevaart evolueren? “De toekomst zal bestaan uit meer missies, en vooral goedkopere missies die toegankelijk zijn voor investeerders. Het is ook zo dat er heel wat werk gebeurt rond alle ethische en juridische aspecten die toch wel onderbelicht zijn als je het hebt over missies in de ruimte. Dus ook op dat vlak gebeurt er heel wat werk om alles in goede banen te leiden.”
  • Naties gaan een ruimterace aan en rekenen daarbij op de privésector, een geopolitiek spelletje dus. “Het is zo dat de kennis bij bedrijven een belangrijke rol speelt. Anderzijds is het ook zo dat Amerika nog steeds kennis opbouwt met overheidssteun. Het is dus niet zo dat de privésector alles financiert. Ook in Europa worden bedrijven zoals SpaceX enorm ondersteund door de overheid. Dus in die optiek zal de overheid altijd een belangrijk zeggenschap hebben over de toekomst. Ten slotte is de snelheid waarmee de ruimtevaart zich nu ontwikkelt ook verhoogd door nieuwe landen als China en India”, sluit Puimege af.

(ns)

Meer