Stad Gent

Gent in beroep tegen stilleggen mobiliteitsplan Gentbrugge: "We hebben voldoende inspraak gevraagd" 

De stad Gent gaat in beroep tegen een beslissing van de rechter om het wijkmobiliteitsplan Gentbrugge stil te leggen. Een rechter besliste eind maart in dat het plan voorlopig niet uitgevoerd kan worden omdat de stad er niet op een duidelijke manier inspraak had gevraagd bij handelaars en buurtbewoners. Gent is het oneens en gaat in beroep. Tot er duidelijkheid is, wordt het plan in Gentbrugge én ook dat in Zwijnaarde opgeschort. 

Het wijkmobiliteitsplan in Gentbrugge ligt al een hele tijd stil en is voor langere tijd "on hold" gezet na een uitspraak van de rechter in kortgeding eind maart. Handelaars en buurtbewoners stapten naar de rechter en haalden hun slag thuis. De rechter oordeelde dat Gent geen duidelijk en helder kader had gebruikt om hen te laten participeren. De rechter verplicht de stad om een andere rechtsgang, een procedure bij de Raad van State, af te wachten. Tot zo lang mag het wijkmobiliteitsplan niet uitgerold worden. Gent laat nu weten tegen die beslissing in beroep te gaan. In de gemeenteraadscommissie waren er heel wat vragen over het dossier, over alle fracties heen. 

"We hebben overleg gepleegd en hebben beslist in beroep te moeten gaan. Het plan is op een correcte wijze, met brede participatie, tot stand gekomen", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). Hij benadrukt dat er geen uitspraak ten gronde was, over de inhoud van het plan. "Wij hebben vormen van inspraak gehanteerd en geluisterd naar opmerkingen uit de buurt."

Voorlopige pauze, ook in Zwijnaarde

De stad had de plannen al uitgesteld tot aan de zomer, het is niet duidelijk wat deze nieuwe beroepsprocedure nu betekent. "We mogen voorbereidende werken uitvoeren die niet op het terrein gebeuren. Het gaat dan over werkplanningen of signalisatie opmaken."

Ook bij het geplande wijkmobiliteitsplan in Zwijnaarde, een andere Gentse deelgemeente, wordt voorlopig op pauze gedrukt. "Ook daar zou immers een procedure opgestart zijn." De schepen belooft daar volgende week overleg met de tegenstanders van de plannen. 

Meest gelezen