Arterra / Philippe Clément

Beer die jogger doodde, wordt afgemaakt en Italiaanse regering wil "groot aantal" andere beren verhuizen

De beer die vorige week een 26-jarige jogger heeft gedood, zal worden afgemaakt. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Het dier werd geïdentificeerd op basis van DNA-stalen. De Italiaanse regering bekijkt intussen hoe ze een "groot aantal" beren uit het gebied in Noord-Italië kunnen verhuizen naar een andere regio.

Volgens de lokale autoriteiten wonen er zowat 100 bruine beren in de regio Trentino-Zuid-Tirol in het noorden van Italië. Toen de dieren eind jaren 90 opnieuw geïntroduceerd werden in de bergachtige beboste streek, werd uitgegaan van zowat de helft daarvan. De buurtbewoners gaven al eerder aan dat ze zich niet meer veilig voelen in de bossen, maar dat ze zich niet gehoord voelen.

Vorige week sloeg uiteindelijk het noodlot toe en werd Andrea Papi (26) gedood door een beer. Hij was niet teruggekomen van een loopje in de bossen. Een dag later werd het lichaam van de jogger met zware verwondingen teruggevonden in het bos in de buurt van het dorpje Caldes.

Volgens de autopsie werd hij gedood door een beer. Wat heel wat ophef veroorzaakte in de buurt, waar ze letterlijk om het vel van de beer in kwestie vroegen. Die buurtbewoners krijgen hun zin, want de verantwoordelijke beer is intussen geïdentificeerd door DNA-stalen en zal worden afgemaakt.

Boswachters gaan nu na welke andere beren eventueel een risico vormen voor mensen, om die eventueel ook te doden. Een omstreden beslissing, want de Europese bruine beer is wel degelijk beschermd.

De Italiaanse regering heeft intussen beslist dat ze gaan bekijken of ze de beren niet in "grote aantallen" kunnen verhuizen naar andere minder bevolkte regio’s in Italië. Er is voorlopig niet gepreciseerd hoeveel beren er zouden verhuizen en naar waar dat zou zijn. Naast Zuid-Tirol leven er ook in de Abruzzen beren.

Landbouwverenigingen vinden dat de mogelijke verhuis niet ver genoeg gaat en eisen een nationaal actieplan voor de aanpak van beren, wolven en everzwijnen. Natuurverenigingen hekelen de verhuis dan weer. "Een wild dier dat ergens geboren is, kun je niet zomaar verplaatsen."

Meest gelezen