Onder de grond liggen de fundamenten van een historische burcht
Foto via Onroerend Erfgoed

Ninove trekt naar Raad van State om erkenning van archeologische site aan te vechten

De stad Ninove trekt naar de Raad van State om de erkenning van een archeologische site aan te vechten. Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependale (N-VA) liet er vorig jaar een stuk grond van 2,5 hectare erkennen als archeologische site. De stad vreest dat het door die erkenning nog moeilijk zal zijn om nog nieuwe projecten te ontwikkelen op de site. Het vraagt daarom aan een rechter om die beslissing te herzien.

De stad Ninove gaat in beroep tegen de erkenning van een archeologische site vlakbij de rivier de Dender. Onder de grond van de site liggen restanten van een burcht uit de elfde eeuw. En dat was vorig jaar een reden voor Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependale (N-VA) om de hele site te erkennen als archeologische site.

Die erkenning is niet naar de zin van de stad. "Het gaat om een gebied van zo'n 2,5 hectare dat beschermd wordt en dat vinden we te groot", klinkt het bij schepen Henri Evenepoel (Open VLD). "De omvang zou voor complicaties kunnen zorgen en kan remmend en belastend zijn bij mogelijke ontwikkelingen van het gebied."

Erkenning voor een deel van het gebied

Ninove pleit ervoor dat een kleiner gebied dan het huidige erkend wordt als historische site. "We zijn niet tegen bescherming van de kern van de burcht", legt de schepen uit. "Maar de huidige bescherming omvat ook het gebied tot aan de tweede gracht van de burcht. We vragen daarom een beperking van de bescherming tot de kern van de burcht."

De Raad van State buigt zich eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar, over de zaak. "Als zou blijken dat we dan als stad ongelijk krijgen, dan leggen we ons daar bij neer", besluit schepen Evenepoel.

Meest gelezen