Beursblog – Inflatie in VS neemt af; Fed verwacht milde recessie

22.02 – Wall Street eindigt in de min

Wall Street is er uiteindelijk niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De Fed-notulen, waaruit onder meer blijkt dat de centrale bank een milde recessie verwacht, zette de Amerikaanse aandelenmarkt onder druk. De Dow Jones verloor 0,1 procent en de S&P500 liet 0,4 procent liggen. De Nasdaq dook 0,85 procent lager.

Dit was het voor vandaag. Morgen kan je hier opnieuw al het nieuws uit de beurswereld volgen. Tot dan!

21.24 – Powell en zijn team verwachten milde recessie

Uit de notulen blijkt ook dat de Federal Reserve later dit jaar een milde recessie verwacht. Dat nieuws zet Wall Street onder druk. De drie belangrijkste indexen kleuren rood.

21.09 – Fed overwoog rentepauze tijdens jongste vergadering

Jerome Powell

Uit de Fed-notulen blijkt dat de bestuursleden tijdens de voorgaande rentevergadering bezorgd waren over de impact van het rentebeleid op de bankensector.

  • De functionarissen van de Federal Reserve, die dagen na de ineenstorting van Silicon Valley Bank bijeenkwamen, waren het erover eens dat de stress in de banksector de Amerikaanse economische groei zou vertragen, staat er in de minutes.
  • Volgens de notulen zeiden ‘veel’ functionarissen dat de waarschijnlijke effecten van de bankenstress ertoe hadden geleid dat ze hun ramingen van het piekrentepercentage dat nodig zou zijn om de inflatie onder controle te krijgen, neerwaarts hadden bijgesteld.
  • Voorts blijkt er een sterke overtuiging heerste om een pas op de plaats te maken met het verhogen van de rente. Uiteindelijk werd er beslist om de rente met 25 basispunten op te trekken. Dat besluit kwam er uiteindelijk omdat de Fed-bestuurders er zich bewust van waren dat de inflatie nog steeds veel te hoog is en dat verdere renteverhogingen nodig zouden kunnen zijn om deze te temperen.

19.52 – Wall Street wint opnieuw terrein

Deze namiddag was Wall Street even de openingswinsten kwijtgespeeld, maar intussen noteren de Amerikaanse indexen hoger. De Dow Jones wint 0,45 procent en de S&P500 doet er 0,3 procent bij. De Nasdaq daarentegen blijft ter plaatse trappelen.

  • Beleggers lijken te twijfelen hoe ze moet reageren op het inflatiecijfer. Die is gedaald, maar de kerninflatie zit wel nog in de lift.
  • Nobelprijswinnaar Paul Krugman merkte op Twitter op dat er nog altijd sprake is van vlekkeloze desinflatie, zonder dat de werkloosheid stijgt. “Er zijn zoveel definities van onderliggende inflatie dat je bijna altijd een getal kunt vinden dat je vooroordelen bevestigt”, voegde hij eraan toe. Hij deelde daarbij een grafiek waaruit blijkt dat de kerninflatie afzwakt als er geen rekening wordt gehouden met de huisvestingskosten.

18.47 – Erik Joly: “Zowel in de EU als VS zal de rente nog stijgen”

“De aanname is dat zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone de kortetermijnrente in eerste instantie nog wat zal worden opgekrikt”, zegt Erik Joly, chief economist bij ABN Amro, in een gesprek met onze site.

17.51 – Sentiment op de beurzen keert

Na initieel positief te reageren op het inflatierapport, verliezen de beurzen nu toch terrein.

  • In Europa eindigde de Eurostoxx50 uiteindelijk dicht bij huis, na een plotse stijging kort na de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer. De Bel20 verloor uiteindelijk 0,6 procent. 
    • De Belgische sterindex stond ook onder druk door het koersverlies van AB InBev. De biergigant liet vandaag 3,25 procent liggen.
  • In de Verenigde Staten was Wall Street even in het rood gedoken, maar intussen kleuren de indexen lichtgroen. De Dow Jones en S&P500 noteren elk 0,2 procent in de plus. De Nasdaq blijft ter plaatse trappelen.

16.54 – Buffett: “Amerikaans spaargeld is veilig”

Warren Buffett

Warren Buffett zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC dat Amerikanen zich geen zorgen hoeven te maken over hun spaargeld bij de banken, na de recente onrust in de sector, omdat de overheid zal zorgen dat geen spaarder een stuiver verliest.

  • “Mensen moeten niet ongerust zijn over het geld en de deposito’s die ze bij een Amerikaanse bank hebben”, aldus de superbelegger, die aan het hoofd staat van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.
  • Buffett denkt dat de Amerikaanse regering waarschijnlijk alle spaarders bij Amerikaanse banken zal redden als dat ooit nodig is, al moet het Congres daar wel toestemming voor geven.”Die toestemming zal er komen”, klinkt het.
  • “Aandeelhouders kunnen wel de klos zijn als er meer banken omvallen, en dat is terecht”, zegt Buffett.

16.39 – Kom meer te weten over het Amerikaanse inflatiecijfer

15.54 – “Amerikaans Inflatiecijfer is bemoedigend, maar de Fed zal waarschijnlijk rente verhogen”

“De inflatie in de VS vertraagde van 6 tot 5 procent (op jaarbasis), maar de maandelijkse stijgingen van de non-food en energieprijzen blijven sterker dan gewenst, wat de Fed een reden geeft om de rente in mei opnieuw te verhogen”, merkt James Knightley, hoofdeconoom bij ING, op in een eerste reactie op het Amerikaanse inflatierapport. “Niettemin betekenen hogere financieringskosten en een verminderde beschikbaarheid van kredieten dat het risico op een harde landing toeneemt en dat zal de inflatie snel doen zakken.”

15.39 – Inflatiecijfer VS geeft Wall Street een bescheiden zetje

Beleggers reageren voorzichtig positief op het Amerikaanse inflatiecijfer (zie bericht van 14.48 uur). Na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 0,3 procent hoger. De S&P500 wint 0,2 procent en de Nasdaq 0,15 procent.

14.48 – Amerikaanse inflatie neemt verder af

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in maart op maandbasis licht gestegen. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  • De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 0,1 procent op maandbasis, na een plus van 0,4 procent in februari. De verwachting van analisten lag voor maart op een inflatie van 0,2 procent.
  • Op jaarbasis stegen de prijzen met 5 procent tegen 6 procent in februari. Hiervoor was door economen 5,1 procent voorzien.
  • De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in maart zoals verwacht werd 0,4 procent op maandbasis, tegen 0,5 procent een maand eerder.
  • Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 5,6 procent, een lichte stijging ten opzichte van de 5,5 procent een maand eerder. Economen rekenden ook op 5,6 procent.
  • Toen het nieuws de markt bereikte, schoot de Bel20, evenals andere Europese indexen, meteen de lucht in.

14.11 – Belgische biotechbedrijven vallen in de smaak

Het biotechbedrijf Mithra noteert momenteel 6,2 procent in de plus. De aandelenkoers bedraagt daardoor 3,08 euro, het hoogste niveau sinds 20 maart.

Ook andere Belgische biotechaandelen doen het goed vandaag. MDxHealth staat bijvoorbeeld op een winst van 4,35 procent en Sequana Medical doet er 1,6 procent bij.

11.56 – Bel20 blijft rustig in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers

Iets voor het middaguur staat de Bel20 op een verlies van zo’n 0,14 procent.

10.38 – Azelis verhoogt omzet met overname Vogler

Azelis breidt zijn geografische bereik uit door de overname van Vogler, dat 50 tot 100 miljoen dollar aan de omzet zal bijdragen. Dit stelde analist Stijn Demeester van ING vandaag.

  • Na de overname van ROCSA in Colombia vorig jaar is dit de tweede stap die Azelis zet in Latijns-Amerika.
  • Dankzij de overname van Vogler krijgt het bedrijf een belangrijke voet aan de grond op de Braziliaanse voedsel- en voedingsmarkt. Vogler kan tevens worden gebruikt als een platform voor verdere groei, meent de analist.
  • De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 worden afgerond.

09.11 – Vlakke beursopening in Brussel

Bij het openen van de beurs in Brussel blijft de sterindex Bel20 redelijk vlak. De winsten worden vooral gedempt door een verlies bij zwaargewicht AB Inbev.

09.03 – CEO-wissel bij kankeropspoorder Biocartis

In de hoop de chronisch zakkende beurskoers van Biocartis van koers te doen veranderen, wordt een andere kapitein aangesteld: Roger Moody.

Lees er hier meer over.

08.23 – VGP maakt meters op vlak van ESG

VGP heeft in het kader van haar ESG-doelstellingen de uitrol van zonnecellen “aanzienlijk versneld”. Dit meldde VGP deze morgen.

  • Van de 204,3 MWp aan zonne-energie op haar daken in de pijplijn, is 57 MWp operationeel en nog eens 75 MWp is in aanbouw, zo stelde het bedrijf. Dankzij die versnelling zal jaarlijks meer elektriciteit geproduceerd worden dan de klanten in een jaar verbruiken.
  • De ESG-prestaties van VGP werden ook erkend door Euronext, wat resulteerde van de opname van VGP in de groep van 20 Belgische bedrijven die toonaangevend zijn op het gebied van ESG-inspanningen.
  • Verder meldde VGP dat de algemene vergadering van het bedrijf zal plaatsvinden op 12 mei in Antwerpen.

07.45 – Aandeelhouders Ahold Delhaize zetten zich schrap tegen drievoudig front

Sommige vakbondsmilitanten bij Delhaize hopen deze namiddag binnen te dringen op de algemene aandeelhoudersvergadering van moedergroep Ahold Delhaize in het Nederlandse Zaandam.

Naast de Belgische vakbond, zal ook de Nederlandse vakbond en de milieuorganisatie Milieudefensie aanwezig zijn.

Lees er hier alles over.

07.24 – Gemengde sluiting bij Wall Street gisteren

Vandaag verwachten we het Amerikaanse inflatierapport. In anticipatie hiervan waren de markten niet helemaal eensgezind.

  • De Dow Jones sloot de handelsdag 0,3 procent hoger af.
  • De S&P500 bleef ter plaatse trappelen.
  • De Nasdaq liet 0,45 procent liggen.
Meer