Spanningen tussen China en Taiwan lopen op: “We mogen niet meegaan in de retoriek van de dreigende self-fulfilling phrophecy”

Het Chinese leger heeft militaire oefeningen gehouden voor de kust van Taiwan, omdat de Taiwanese president Tsai Ing-wen naar de Verenigde Staten was afgereisd voor een ontmoeting met Kevin McCarthy, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Toch is dit voor Europa geen reden tot directe paniek, zegt Bart Dessein, sinoloog aan de UGent. Business AM sprak met hem over de situatie.


Beluister het volledige gesprek met Bart Dessein hier:


Waarom is dit belangrijk?

Voor China is Taiwan een afvallige provincie. Het ziet een bezoek van Taiwan aan de VS dan ook als provocatie en is militaire oefeningen gestart. De Franse president Emmanuel Macron riep Europa op om niet mee te gaan in het conflict. Toch moeten we niet vrezen voor een militaire escalatie, zegt Dessein. Dat zou ook nadelig zijn voor China.
  • “President Tsai is naar de Verenigde Staten gegaan als tussenstop. Het was niet haar einddoel. Ze heeft ook ontmoetingen gehad in Californië en niet in Washington. Dat is een aanwijzing dat ook zij de spanningen niet nodeloos verder wilde opdrijven.”
  • “Macron heeft gesteld dat Europa een belangrijke rol heeft, als derde macht tussen de Verenigde Staten en China om de balans in evenwicht te houden. En om ervoor te zorgen dat we niet meegaan in die retoriek van een dreigende self-fulfilling prophecy”, verklaart Dessein.
  • “De spanning tussen China en Taiwan loopt al heel lang: vanaf eind jaren 40, begin jaren 50. Deze is recent vergroot door de groeiende geo-economische en geopolitieke belangen van China. (…) Maar we moeten het gevaar voor een oorlog vanuit Chinese kant niet gaan overdrijven. Een echt militair conflict is zeker niet in het voordeel van Taiwan, maar ook niet in het voordeel van de Volksrepubliek China.”
Meer