DMITRI PRONCHENKO

In België verblijven 112.000 mensen zonder papieren, schatten onderzoekers

VUB-onderzoekers schatten dat in ons land 112.000 mensen zonder verblijfsdocumenten zijn. Dat is evenveel als het aantal inwoners van Brugge, schrijven de kranten van Mediahuis. "Voor beleidsmakers is het belangrijk om te weten hoe groot die groep is", zegt demograaf Johan Surkyn (VUB) in "De ochtend" op Radio 1.

Voor beleidsmakers is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er werkelijk in ons land verblijven, om in te schatten hoeveel coronavaccins of huizen er bijvoorbeeld nodig zijn. 

Daarom deed Johan Surkyn, demograaf aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), samen met zijn team onderzoek naar het werkelijke inwonertal van ons land. Uit dat onderzoek blijkt dat er maar liefst 112.000 mensen zonder papieren op ons grondgebied verblijven.

De samenleving wordt gemaakt door alle mensen die er wonen, niet enkel diegene die officieel zijn geregistreerd

Johan Surkyn, demograaf aan de VUB

"In totaal zijn er zo'n 400.000 niet-geregistreerde mensen in ons land, boven op de officiële bevolking. Daar zitten ook toevallige passanten bij, zoals bijvoorbeeld een toerist of een truckchauffeur op de weg. Of mensen die geen inwoner zijn, zoals asielzoekers, maar wel een verblijfsattest hebben."

Als de onderzoekers al die ­groepen uit het cijfer van 400.000 ­halen, houden ze nog 112.000 mensen over zonder papieren. Ter ver­gelijking: Brugge, de op twee na grootste stad van Vlaanderen, telt volgens de laatste cijfers 119.000 inwoners. 

BELUISTER - Het hele gesprek met demograaf Johan Surkyn (VUB) in "De ochtend" op Radio 1:

Methode

"We zijn gaan kijken naar het aantal mensen die overleden zijn, die in de overlijdensregisters voorkomen en niet in het rijksregister zijn ingeschreven. Dat zijn er zo’n 500 per jaar in België", legt Surkuy uit.

"Op basis van geslacht en leeftijd kunnen we zeggen dat we in een groep van duizend mensen jaarlijks twee overlijdens verwachten. Maar je kan die redenering ook omdraaien: als er twee overlijdens zijn, dan bestond die groep waarschijnlijk uit duizend mensen."

"Als we alle leeftijdsgroepen en geslachten - inclusief de verschillende nationaliteiten optellen, hebben we een heel gedetailleerd beeld van hoe die groep eruit ziet."

Foutenmarge

"In het slechtste geval kunnen we er enkele tienduizenden naast zitten", geeft Surkyn toe. "Niet zozeer bij de cijfers van volwassenen, maar er zitten ook kinderen in de schatting. Die cijfers zijn minder betrouwbaar. Omdat de sterftekans bij kinderen heel laag is, zien we ook weinig cijfers. Dan hebben we maar een kleine basis om een schatting te maken. Over de cijfers van de volwassen bevolking zijn we vrij zeker."

Bijna de helft van de mensen zonder papieren woont in Brussel

Johan Surkyn, demograaf aan de VUB

Spreiding

Waar wonen al die mensen dan? "We schatten dat de helft van de mensen zonder papieren, dat zijn er zowat 50.000, in Brussel woont."

"Mensen die niet ingeschreven zijn, maar hier perfect legaal verblijven, mensen uit buurlanden bijvoorbeeld, wonen voornamelijk in het grensgebied. Ook in Wallonië wonen heel wat Fransen die niet per se geregistreerd zijn." 

Meest gelezen