Oekraïense speciale eenheden in Bachmoet.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Westerse speciale eenheden actief in Oekraïne, blijkt uit gelekte militaire documenten

Uit gelekte militaire documenten van de Verenigde Staten zou blijken dat speciale eenheden van verschillende westerse landen begin dit jaar actief waren in de oorlog in Oekraïne. De documenten maken deel uit van een groter lek van gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne.

Volgens een van de documenten uit het grote lek van gevoelige militaire informatie had het Verenigd Koninkrijk van februari tot maart dit jaar 50 manschappen van haar speciale eenheden op het terrein in Oekraïne. Er zouden ook speciale eenheden van andere NAVO-lidstaten geweest zijn: 17 manschappen van Letland, 15 van Frankrijk, 14 van de VS en een van Nederland.

De documenten zeggen niet waar die eenheden opereerden en wat ze daar precies deden. Het is ook niet duidelijk of ze daar nu nog zijn.

Speciale eenheden zijn speciaal getrainde eenheden van het leger. Ze voeren bijvoorbeeld undercoveroperaties en geheime verkenningsmissies uit. Speciale eenheden zijn niet hetzelfde als inlichtingendiensten, het zijn dus geen spionnen, zeg maar. De speciale eenheden van het Britse leger bestaan uit verschillende elite-eenheden die allemaal een eigen bijzondere expertise hebben.

De documenten komen uit een groter lek van gevoelige Amerikaanse documenten die online verspreid raakten. We weten nog altijd niet wie de bron is van dat lek, en in hoeverre de informatie die verspreid is ook helemaal klopt. De Amerikaanse Defensieminister zegt dat het onderzoek volop bezig is en dat ze de zaak tot op het bot zullen uitspitten.

Wat we wel al weten is dat de documenten eerst rondgegaan zijn op een forum dat populair is bij online gamers, daarna werden ze ook in de media opgepikt. Er zijn aanwijzingen dat met sommige documenten geknoeid is, omdat er bijvoorbeeld aantallen van Russische oorlogsslachtoffers op staan die veel lager zijn dan algemeen aangenomen schattingen. De Amerikaanse krant New York Times, die als eerste met de documenten op de proppen kwam, citeert wel anonieme getuigen uit het Pentagon die zeggen dat de documenten echt zijn.

Het Britse ministerie van Defensie geeft geen commentaar op de activiteiten van haar speciale eenheden, maar dat doet het in normale omstandigheden ook nooit. Op Twitter schrijft het wel dat de gelekte informatie over de speciale eenheden "in grote mate onjuist" is. Ook Frankrijk reageerde dat het geen soldaten op het terrein heeft in Oekraïne.

Rusland reageert dan weer dat het al eerder wist dat instructeurs uit NAVO-landen meehielpen aan militaire operaties in Oekraïne. Het Kremlin zegt wel dat het niet zeker is of de gelekte documenten allemaal echt zijn.

Meest gelezen