Enkele leden van "Tongeren Eerst", de initiatiefnemers van de petitie

Inwoners van Tongeren dwingen volksraadpleging af over fusie met Borgloon

Enkele inwoners van Tongeren hebben de voorbije weken 3.760 handtekeningen verzameld om een volksraadpleging af te dwingen over de geplande fusie tussen Tongeren en Borgloon. Ze vinden dat de fusie boven de hoofden van de mensen is beslist en willen weten of er een echt draagvlak voor is. Deze middag hebben ze de handtekeningen overhandigd op het stadhuis van Tongeren.Ā 

Om in Tongeren een volksraadpleging af te dwingen over de fusieplannen met Borgloon waren bijna 3.200 handtekeningen nodig, 10 procent van het aantal inwoners. "Tongeren Eerst", de organisatoren van de petitie, heeft intussen al 3.760 handtekeningen kunnen verzamelen op 4 weken tijd. Ze hebben deze handtekeningen deze middag in het bijzijn van een gerechtsdeurwaarder overhandigd aan het stadsbestuur van Tongeren.Ā 

Bent u voor een fusie van de stad Tongeren met de stad Borgloon: ja of nee?

"Met deze petitie willen we ervoor zorgen dat alle inwoners van Tongeren de kans krijgen om hun mening te uiten over de fusie", zegt Jos Collaer van "Tongeren eerst". "Bent u voor een fusie van de stad Tongeren met de stad Borgloon: ja of nee? Dat is de vraag die gesteld moet worden in de volksraadpleging. Tot nu toe werd de fusie altijd boven de hoofden van de mensen beslist. In geen enkel verkiezingsprogramma werd er door burgemeestersĀ Patrick Dewael (Open VLD) van Tongeren enĀ Jo Feytons (Open VLD-STROOP) van Borgloon gesproken over fusieplannen. Iedereen viel uit de lucht toen ze deĀ plannen totaal onverwacht bekend maakten op 3 augustus 2021."

De gerechtsdeurwaarder overhandigt de petitie aan het stadsbestuur van Tongeren.

Als je plannen hebt voor een fusie, moet je de discussie met de burger durven aangaan, maar dat is niet gebeurd

Jos Collaer, Tongeren Eerst

Volgens burgemeester Jo Feytons van Borgloon is er wel rekening gehouden met de inwoners. "We hebben verschillende infomomenten en thematafels georganiseerd. Dat is volgens mij de beste volksraadpleging. De mensen die daar aanwezig waren, hebben hun zegje kunnen doen en kregen antwoord op hun vragen. Een volksraadpleging met "ben je voor of tegen?" is geen vraag om te stellen over zulke belangrijke zaken", klinkt het.

ThemacafƩs niet genoeg

"Eigenlijk wilden we deze petitie al veel vroeger opstarten, maar enkele schepenen van Tongeren hebben ons gerustgesteld dat er tijdens de themacafƩs, die in Borgloon en Tongeren georganiseerd werden, ruimte zou zijn voor debat over de fusie", gaat Collaer verder. "Dat was totaal niet het geval. Deze themacafƩs bleken georganiseerd te zijn door een studiebureau dat in opdracht van de stad het verloop van de fusie via georkestreerde gesprekken in goede banen diende te leiden. Er werd vooral gesproken over de voordelen van een fusie, maar niet of nauwelijks over de nadelen. Als je plannen hebt voor een fusie, moet je de discussie met de burger durven aangaan en dat is niet gebeurd. Met een volksraadpleging hopen we dat het bij de stad zal binnendringen hoe de inwoners echt denken over de fusie."

Het lijkt mij logisch dat er vĆ³Ć³r de volksraadpleging kan plaatsvinden geen cruciale beslissingen over de fusie genomen worden

Patrick Dewael (Open VLD), burgemeester Tongeren

Nu de petitie overhandigd is op het stadhuis van Tongeren, is het de beurt aan het stadsbestuur om na te gaan of alle handtekeningen geldig zijn. Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael (Open VLD): "Ik vind elk initiatief van inwoners om deel te nemen aan de politiek positief. Als alle handtekeningen geldig zijn en de indiening van de petitie aan alle voorwaarden voldoet, zullen we ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een datum voor de volksraadpleging kan afgeklopt worden tijdens de gemeenteraad. Het lijkt mij logisch dat er vĆ³Ć³r de volksraadpleging kan plaatsvinden, geen cruciale beslissingen over de fusie genomen worden. Ik ga geen verdere uitspraken doen over de mogelijke uitkomst van de raadpleging", aldus Dewael.

Volksraadpleging vs referendum

Bij dit voorbeeld spreken we van een volksraadpleging en geen referendum. Volgens politicoloog Sofie Hennau zijn die twee makkelijk uit elkaar te houden. "Een volksraadpleging is niet bindend, een referendum is dat wel. Zo'n volksraadpleging kan wel een belangrijk signaal uitsturen, maar het gemeentebestuur hoeft daar niets mee te doen."

Meest gelezen