AFP or licensors

Dertien vrouwen beschuldigen Gérard Depardieu van seksueel grensoverschrijdend gedrag op filmset

In een artikel op de Franse nieuwswebsite Mediapart getuigen 13 vrouwen over grensoverschrijdend gedrag door de Franse acteur Gérard Depardieu (74). De incidenten zouden zich hebben voorgedaan op 11 filmsets, en dat tussen 2004 en 2022. Depardieu werd in 2018 al beschuldigd van verkrachting. Dat onderzoek loopt nog.

In het artikel van Mediapart, een Franse nieuwswebsite gericht op onderzoeksjournalistiek, komen 13 vrouwen naar voren met beschuldigingen aan het adres van de Franse filmster Gérard Depardieu (74). Het gaat over feiten van seksuele agressie en misbruik, op de set van 11 films die tussen 2004 en 2022 werden gedraaid.

Depardieu werd in 2018 al beschuldigd in een "MeToo"-zaak. De Franse actrice Charlotte Arnould (27) legde toen een klacht neer omdat hij haar twee keer zou hebben verkracht in zijn Parijse woning. De onderzoeksrechter stelde Depardieu eind 2020 in staat van beschuldiging wegens verkrachting en aanranding. In 2021 diende de acteur een verzoek in om de aanklacht nietig te laten verklaren, maar dat verzoek werd in maart 2022 door het hof van beroep afgewezen. Het onderzoek loopt nog.

Wie is Gérard Depardieu?

Gérard Depardieu was vooral in de jaren 70 en 80 een van de grote sterren van de Franse cinema. Hij speelde hoofdrollen in films als "Le dernier métro", "Novecento", "Tous les matins du monde" en "Cyrano de Bergérac". Voor die laatste film werd hij in 1991 genomineerd voor een Oscar. Depardieu vertolkte ook de rol van Obelix in de "Asterix & Obelix"-films.

Depardieu heeft niet alleen de Franse nationaliteit. In 2013 werd hij door Vladimir Poetin erkend als Russisch staatsburger, toen hij de rijkentaks van president François Hollande, 75 procent voor de hoogste inkomens, wilde ontwijken. Depardieu onderhield jaren goede contacten met Poetin, tot hij in april 2022 zijn banden met de Russische president verbrak.

Onder de ogen van de hele set

Volgens Mediapart laten de aanklachten van de 13 vrouwen die de acteur nu opnieuw beschuldigen, een patroon zien. Het gaat vaak om jonge vrouwen aan het begin van hun carrière, die te maken krijgen met een grote acteur met naam en faam in de Franse cinema, die bovendien vaak de film draagt. 

Hij werd agressief en probeerde mijn slipje te scheuren

Getuigenis van een 24-jarige figurante

Zo getuigt een 24-jarige figurante uit de film "Big House" (2014) hoe Depardieu haar slipje probeerde te scheuren onder de ogen van de hele set: "Zonder waarschuwing stak Gérard Depardieu zijn hand onder mijn jurk. Hij werd agressief en probeerde mijn slipje te scheuren en me daar te betasten."

Actrice Sarah Brooks die naast hem stond op de set van de serie "Marseille" in 2015 vertelt over een gelijkaardig voorval: "Hij stak zijn hand in mijn broek in het bijzijn van iedereen. Ik riep het uit op de set, waarop hij antwoordde: 'Bah, ik dacht dat je wilde slagen in de filmwereld?' Iedereen op de set begon te lachen."

Vulgaire taal en gebaren

Ook zijn taalgebruik was bijzonder obsceen volgens de getuigen. Over de set van de film "La Môme" (2007) getuigt een actrice dat Depardieu vaak al grappend begon, maar het vrij snel overging in vulgaire gebaren en woorden. "Al snel begint hij vieze gebaren te maken met zijn tong en zegt hij dingen als 'je bent nat', 'ik ga je kutje likken' of 'doe je tampon uit'." Een andere figurante vertelt ook hoe Depardieu tussen de opnames door riep "hoe het op de set ruikt naar kut". 

Drie van de dertien vrouwen hebben een verklaring afgelegd voor de rechtbank, maar nog niemand heeft een formele klacht ingediend. Ze vrezen dat hun woord weinig gewicht zal hebben.

De advocaten van Gérard Depardieu laten weten dat de acteur alle beschuldigingen die onder het strafrecht kunnen vallen, formeel ontkent. "Hij is niet van plan te reageren op de aanklacht, waarvan sommige getuigenissen zeer subjectieve oordelen zijn", klinkt het.

Meest gelezen