© BELGA

Dit hebt u al gemist van de Brabantse Pijl: De Lie, Hermans & co. schuilen in peloton in afwachting van natte en winderige finale

De koers nog niet gezien? Geen nood. In dit overzicht bent u in een handomdraai mee alvorens de finale van de Brabantse Pijl losbreekt.

Hugo Coorevits

De renners zijn al de hellingen in Waals-Brabant voorbij. Tocht moeten ze nog over driekwart van de 25 puisten die in deze overgangswedstrijd van de Vlaamse kasseiklassiekers naar de Ardennenkoersen zitten.

Op die korte, nijdige klimmetjes, bekend van het WK Leuven 2021, kan het zéér snel gaan. We verwachten een zeer explosieve finale met duizend-en-één aanvallen. Daarenboven zwelt de wind aan. Het ziet ernaar uit dat deze 63ste editie in herfstweer een beestig zwaar slot krijgt. Benoît Cosnefroy, Quinten Hermans, Arnaud De Lie & Co hielden zich de eerste uren schuil, maar straks moéten ze wel uit de pijp komen.

Kwartet met twee Belgen in vlucht van de dag

Woensdagkoersen hebben een ander stramien dan zondagkoersen. In Dwars door Vlaanderen trokken er vijf op pad (waaronder Ward Vanhoof), in de Scheldeprijs waren dat er zeven (met o.a. Cériel Desal en Ruben Apers) en in de Brabantse Pijl kreeg een kwartet het licht op groen.

Al na twaalf kilometer liet het peloton betijen en konden onze landgenoten Sander De Pestel (Flanders-Baloise), Johan Meens (Bingoal-WB), de Noor Tord Gudmestad (Uno-X) en de Ierse kampioen Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke) hun raid op de… rechtstreekse tv-uitzending beginnen. Opvallend was wel dat het kwartet al na 34 kilometer een voorsprong van 6’20” had. Wat in het moderne wielrennen staat voor een reuzegrote kloof. Even voor halfkoers bleven daar nog 5’ van over.

Soudal – Quick Step alweer in hoek waar klappen vallen

Eén valpartij noteerden we de eerste twee uur: die van Martin Svrcek, een nog altijd maar twintigjarige Slowaak van Soudal – Quick-Step die in de ambulance stapte. Het is alsof de ploeg van Patrick Lefevere nog altijd niet alle plagen van Egypte heeft ondergaan.

Zo is het ook al hopen dat Mauro Schmid die een schitterende Ronde van het Baskenland reed topfit raakt voor de Amstel Gold Race. Maandag voelde de Oostenrijker zich maar ziekjes. Door ook al de onbeschikbaarheid van Mauri Vansevenant en Julian Alaphilippe kregen Andrea Bagioli en Rémi Cavagna het kopmanschap en werd Jordi Warlop van het Development Team naar het A-team overgeheveld.

Woensdagkoersen lijden onder zondagklassiekers

Geen last minute afmeldingen dit keer, maar ook niet bepaald een deelnemersveld met veel ronkende namen. Niemand van de Grote Drie, maar ook geen wereldkampioen, Pidcock of Powless… Matteo Trentin, de nummer tien van de Ronde van Vlaanderen, was een van de voorjaarsvedetten in Leuven op het Ladeuzeplein.

De Brabantse Pijl kreeg met hetzelfde fenomeen als de Scheldeprijs in Schoten, of Dwars door Vlaanderen af te rekenen. Omdat de toppers minder en minder koersen, worden de midweekwedstrijden geschrapt om maximaal te kunnen toeleven naar klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, of zoals zondag de Amstel Gold Race. Dat is de reden waarom Tadej Pogacar er dit keer ook niet bij is, of Tom Pidcock, Neilson Powless of zelfs heel Jumbo-Visma of Groupama-FDJ niet. Met slechts twintig ploegen is de spoeling kwantitatief ook eerder dun. Elf Worldtourteams stonden aan de start op het Ladeuzeplein in Leuven. Waardoor het ineens een interessante koers wordt voor de professioneel continentale ploegen als het Zwitsere Tudor van Fabian Cancellara, of het Nieuw-Zeelandse Bolton Equities Black Spoke van Greg Henderson en Franky Van Haesebroucke. Het speelt ook mee dat zowel de Scheldeprijs als de Brabantse Pijl niet in het Worldtour-circuit zijn opgenomen. Soit, deze wedstrijd heeft altijd wel een heel spectaculaire finale. Uiteindelijk zijn er voldoende renners met inhoud om er een spetterend laatste uur van te maken op deze koude, natte woensdag.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer