Tevreden gezichten bij Aberdeen O’Driscoll, Lisa Vaelen en Fien Enghels.© BELGA

Belgen kwalificeren zich voor het WK, vijf finales voor Vaelen, Brassart en Enghels

Op het EK turnen in Antalya zijn de Belgische meisjes zevende geworden. Daarmee zijn ze vlot geplaatst voor het WK, maar de Red Eagles hadden op meer gehoopt. Individueel was Lisa Vaelen de beste. Zij was zevende en komt nog drie keer terug. In totaal haalden de Belgen vijf finaleplaatsen.

Marc Cornelissen

Het hoofddoel was een plaats bij de dertien beste landen, omdat die recht geeft op deelname aan het WK in Antwerpen. Zoals verwacht leverde dat in de Turkse badplaats Antalya geen enkel probleem op. Team Belgym werd zevende. Dat was ietwat tegenvallend. Vooraf werd gepraat van de top-vijf en stiekem gedroomd van het podium. Dat Groot-Brittannië en Italië te sterk zouden zijn, was verwacht. Maar ook Nederland, Hongarije, Roemenië en Frankrijk gingen ons land vooraf.

Team Belgym bleef met 154.996 punten onder het totaal van het WK van vorig jaar in Liverpool (156.063, toen met Nina Derwael op twee van de vier toestellen) en ook onder de score van het vorige EK in München (155.530, zonder Derwael).

Maellyse Brassart.© BELGA

Vaelen en Brassart naar finale

De beste Belgische was Lisa Vaelen, die allround zevende werd met 52.498 punten. Voor haar eindigden drie Britse meisjes, maar er mogen er maar twee per land meedoen aan elke finale. Dat betekent dat Alice Kinsella niet terugkeert en dat Vaelen met de zesde score aan de finale begint. De tweede Belgische was Maellyse Brassart. Zij sprokkelde 49.199 punten bij elkaar, minder dan bij vorige gelegenheden. Haar sprong ging goed, maar van de brug viel ze en ook de andere toestellen konden beter. Brassart werd 27ste, maar door de twee-per-landregel schoof ze door naar de 24ste plaats, net genoeg om vrijdag terug te keren in de allroundfinale.

Vaelen en Enghels naar toestelfinales

De 18-jarige Lisa Vaelen zien we ook in het weekend nog terug in twee toestelfinales. Op de sprong zette ze met 13.616 de tweede score neer. Alleen de Française Coline Devillard deed beter met 13.866. Devillard was ook op het afgelopen WK in Liverpool de enige Europese die beter sprong dan Vaelen, die wel hogere startwaardes aandurfde. Met andere woorden: als Vaelen een keurige finale afwerkt, is elke medaille mogelijk.

Aan de brug was de Italiaanse Alice D’Amato de beste met een score van 14.500 (6.2+14.500). Ter herinnering: vorig jaar haalde Nina Derwael 14.700 op het WK in Liverpool. Derwael kon nu niet meedoen door een schouderblessure. Vaelen haalde de negende score (14.000) maar zus Asia D’Amato moet als derde Italiaanse afvallen en zo is Vaelen zeker van haar derde finaleticket.

Fien Enghels (13.933) werd tiende en staat dus als eerste reserve op standbye voor die brugfinale. Maar op de balk is Enghels wel al zeker dankzij de zevende prestatie (12.833).

De andere Belgen keren niet meer terug. Jutta Verkest totaliseerde 48.266 na een degelijke sprong en brug, maar ze ging helemaal de mist in op de balk en ook haar grondoefening had ze al beter gebracht. Nieuwkomer Aberdeen O’Driscoll deed net als Enghels maar aan twee toestellen mee. Op de vloeroefening strandde ze op 0.033 van Vaelen. De Belgen waren daar veertiende en vijftiende.

De allroundfinale vindt vrijdag plaats, de toestelfinales zaterdag en zondag. (mc)

(alle uitslagen vindt u hier)

Fien Enghels.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer