© BELGA

Kans op onweer: KMI waarschuwt met code geel, noodnummer 1722 geactiveerd

Binnenlandse Zaken heeft woensdag tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd voor schade door storm of wateroverlast. Het KMI waarschuwt met code geel voor wind in het hele land.

mtm
Bron: BELGA

Van woensdagavond 20 uur tot donderdagochtend 8 uur geldt in zowat heel het land code geel voor wind, zo staat te lezen op de website van het KMI. “Woensdagavond en -nacht trekt een actieve regen- en buienzone vanaf de kust over het land. Daarbij is er kans op onweer en lokaal intense neerslag”, zo luidt het. “De neerslagzone gaat gepaard met veel wind. We verwachten in het algemeen rukwinden tussen 70 en 80 kilometer per uur, maar in het geval van een onweer of een gestructureerde buienlijn zijn lokaal nog zwaardere windstoten mogelijk.”

(Lees verder onder de afbeelding)

credits: KMI

1722

Vanwege het risico op storm en wateroverlast activeerde de FOD Binnenlandse Zaken het noodnummer 1722. Het nummer dient enkel voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Voor mogelijk levensbedreigende situaties kan er nog altijd gebeld worden naar 112.

Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

Later stilaan zonnig

Donderdagochtend is het op veel plaatsen nog zwaarbewolkt met nog regen en buien. In het westen is het al droger met opklaringen. Geleidelijk trekt de neerslagzone weg naar Duitsland en krijgen we mooie, zonnige perioden. In het zuidoosten blijft er wel meer stapelbewolking aanwezig, met nog steeds wat voorjaarsbuien. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden in de Ardennen en tussen 10 en 12 graden elders, met een lokale uitschieter tot 13 graden.

Vrijdag begint mooi, maar dan wordt het bewolkt, met vooral in het westen wat regen.

Wie bij storm- en/of wateroverlast bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER