Haven van Catania
AP

Italië kondigt noodtoestand af na sterke stijging aantal migranten

De Italiaanse regering heeft gisteren de noodtoestand afgekondigd als reactie op de sterke stijging van het aantal vluchtelingen en migranten in het land, die vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee oversteken. Door deze maatregel kan de regering snel geld vrijmaken "om de opvang en repatriëring beter te beheersen", klinkt het in een verklaring. 

De noodtoestand in Italië wordt in het ganse land afgekondigd en duurt zes maanden. "Daar hoort een initiële financiering van 5 miljoen euro bij", zei minister van Zee en Civiele Bescherming, Nello Musumeci. Met dit geld gaan er onder meer nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen opgericht worden in het zuiden van het land.

Het gaat om een "absolute noodsituatie", zei Musumeci voorts. "Laat het duidelijk zijn, op deze manier lossen we het probleem niet op. De oplossing kan alleen afhangen van verantwoord ingrijpen door de Europese Unie", aldus de minister.

Deze maatregel stelt de rechtse regering van premier Giorgia Meloni ook in staat om mensen die niet in Italië mogen blijven, sneller terug te sturen naar hun thuisland. 

Op deze manier zullen uitzettingsbevelen gestimuleerd worden

Regeringsbron
Calabrië
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Migranten kwamen massaal in Italië aan de afgelopen dagen:

Videospeler inladen...

31.300 vluchtelingen aangekomen dit jaar

De regering van Meloni is sinds oktober in functie en heeft altijd beloofd om de massa-immigratie te beteugelen. Daar lijken ze voorlopig niet in te slagen, want dit jaar zijn er tot nu 31.300 vluchtelingen en migranten aangekomen in Italië, dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In dezelfde periode vorig jaar kwamen er zo'n 8.000 mensen aan. 

Nooit eerder waagden zo vele mensen zich tegelijk aan deze gevaarlijke oversteek, bovendien kan het aantal toenemen naar de zomer toe als de weersomstandigheden verbeteren. De regering van Meloni maakt zich dan ook grote zorgen over deze sterke stijging. 

Haven van Catania
AP

Dodelijkste trimester voor migranten in de Middellandse Zee sinds 2017

Afgelopen paasweekend bereikten zo'n 3.000 migranten de Italiaanse kust. Bovendien vormden deze eerste drie maanden ook het dodelijkste trimester sinds 2017 voor bootmigranten op de Middellandse Zee. Zeker 441 mensen kwamen om het leven. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties (IOM) vandaag bekendgemaakt.

"Met meer dan 20.000 geregistreerde doden op deze route sinds 2014, vrees ik dat deze sterfgevallen genormaliseerd zijn", waarschuwde IOM-woordvoerder Houssem Jebabli.

Italië vraagt EU om meer inspanningen te leveren

De laatste keer dat de Italiaanse regering deze noodgreep afkondigde omwille van immigratie was in 2011. Italië vraagt al langere tijd aan de  andere EU-lidstaten om migranten over te nemen, maar het overleg daarover in Brussel verloopt moeizaam. In februari nog drong Meloni er bij de Europese Unie op aan om meer te doen om illegale immigratie een halt toe te roepen. 

BEKIJK - Correspondente Heleen D’Haens in Rome: "Vooral in Zuid-Italië is er een enorme frustratie tegenover de EU":

Videospeler inladen...

Meest gelezen