Trump dreigt via Twitter: "We zullen problemen met Noord-Korea oplossen, met of zonder China"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich op Twitter bijzonder strijdvaardig getoond in het conflict met Noord-Korea. Hoe dan ook zal de VS "het probleem" oplossen, klinkt het, of het nu met of zonder China is.

De tweet van Trump luidt als volgt: "Noord-Korea zoekt problemen. Als China besluit om te helpen, dan zou dat fantastisch zijn. Indien dat niet het geval is, zullen we het probleem zonder China oplossen." Zijn tweet wordt afgesloten met "USA".

Vanochtend had het Noord-Koreaanse regime gezegd "klaar te zijn voor een oorlog", in een reactie op de ontplooiing van een Amerikaanse militaire vloot voor de kust van het Koreaanse schiereiland. "Wij nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen."

De VS had zaterdag een Amerikaanse vloot richting het Koreaanse schiereiland in de Stille Oceaan gestuurd. Wellicht zal de vloot posities innemen in de Japanse Zee, tussen Korea en Japan.

De bedoeling is om fysiek aanwezig te zijn in de buurt van Noord-Korea, dat met zijn rakettesten en nucleaire programma de situatie in de regio op de spits blijft drijven. Gevreesd wordt dat het regime in Pyongyang een raket wil ontwikkelen die sterk genoeg is om de Verenigde Staten te bereiken.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Trump dergelijke dreigende taal tegenover Noord-Korea spreekt. Zo zei hij begin april nog in een interview met de Britse krant Financial Times: "Als China de kwestie rond Noord-Korea niet oplost, zullen wij dat doen." Op de vraag of de VS zoiets alleen zou kunnen doen, luidde zijn (korte) antwoord: "Absoluut".

Meest gelezen