Fietsersbond Zemst

Fietspad langs de Zenne in Zemst, waar vrouw verdronk, wordt veiliger gemaakt met haag of schutting

Het fietspad langs de Zenne in Zemst, waarin in januari een vrouw van 25 verdronk, wordt veiliger gemaakt. Op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD), wordt een schrikzone en een groene scheiding tussen het water en het jaagpad geplaatst. Dat moet ervoor zorgen dat fietsers niet langer in de rivier terecht komen. In april vielen ook nog twee fietsers in de Zenne ter hoogte van Zemst. 

Dat het fietspad langs de Zenne gevaarlijk is, is de afgelopen maanden op jammerlijke wijze duidelijk geworden. Eind januari viel een 25-jarige vrouw uit Eppegem met haar fiets in de Zenne in Zemst toen ze van haar werk op weg was naar huis. Na een zoektocht van drie weken, die niets opleverde, werd haar lichaam gevonden door een schipper ter hoogte van de sluis op het Netekanaal in Duffel. In april belandden nog eens twee fietssters in de Zenne. Zij konden gelukkig worden gered.

Na herhaaldelijke ongevallen op dezelfde plek kwamen er steeds meer stemmen op om het fietspad veiliger te maken. Zowel de Fietsersbond van Zemst, als Zemsts burgemeester, Veerle Geerinckx (N-VA) vroegen om zo snel mogelijk maatregelen te nemen. Maar ook voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was de maat vol. "Het vergroten van de fietsveiligheid op die locatie kan niet langer wachten", aldus de minister.

BEKIJK - "Eindelijk is er een oplossing": Fietsersbond Zemst is tevreden:

Videospeler inladen...

Groene oplossing

Peeters gaf de Vlaamse Waterweg de opdracht om zo snel mogelijk actie te ondernemen. "We gaan op korte termijn zowel een schrikzone, als een groenstructuur in de vorm van hagen of wilgenschuttingen plaatsen", zegt de minister. "Dat doen we in afwachting van structurele maatregelen zoals het doortrekken van de bestaande leuningen ter hoogte van de bruggen. Op deze manier wil ik heel snel en gericht de veiligheid van de fietsers verhogen, want we kunnen niet stilzitten terwijl daar fietsers in de Zenne belanden."

De burgemeester van Zemst is opgelucht dat het fietspad veiliger wordt gemaakt. "Ik ben blij dat er gekozen wordt voor een natuurlijke, maar wel robuuste en veilige oplossing die zich kan integreren in ons landschap", stelt Geerinckx. "Daarnaast voorzien we vanuit de gemeente ook verhoogd toezicht in samenspraak met de politie. We moeten immers het correct gebruik van het jaagpad van nabij blijven opvolgen voor elke gebruiker. Zo geldt er een zone 30 en moeten fietsers te allen tijde opletten en bijvoorbeeld niet met hun gsm bezig zijn."

De haag zal geplant worden vanaf de stuw in Eppegem tot aan de fietsersbrug in Zemst, over een lengte van ongeveer 2.300 meter. De werken starten vanaf 24 april en zullen ongeveer 6 weken duren. 

Meest gelezen