Waarom krijg je het soms zo koud na een maaltijd?
‘s Ochtends te gehaast, nog niet meteen honger of enkel wakke cornflakes in huis: iedereen slaat het ontbijt weleens over. “Toch heeft dit impact op hoe warm je het overdag zal hebben”, legt diëtist Michaël Sels uit. En waarom heb je het dan toch soms nog koud na de lunch of het diner als je wél hebt ontbeten? Hij zet alles op een rijtje.
“Eten heeft een thermisch effect op ons lichaam”, legt Sels uit. “Eigelijk warmen we ervan op. Sla jij het ontbijt over, dan kan het weleens gebeuren dat je later die dag last krijgt van koude vingertoppen en tenen. Het ontbijt overslaan is nooit een goed idee”, vervolgt hij.
“Eerst en vooral zal het ervoor zorgen dat je metabolisme of verbranding een stuk trager op gang komt. Maar wie ‘s ochtends niet eet, krijgt ook geen calorieën binnen. En laat een ‘calorie’ nu net de eenheid zijn voor warmte of energie. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1°C te verwarmen. Hoe meer calorieën je opneemt, hoe warmer je het dus zal hebben.”
Benzine voor je lichaam
Je lichaam verbruikt heel wat energie, zelfs wanneer je slaapt. Het is dus belangrijk om het van voldoende ‘brandstof’ te voorzien. Dat begint bij het ontbijt, maar is de hele dag door noodzakelijk. “Voeding is de brandstof voor je lichaam. Ik vergelijk het zelf graag met een auto. Die komt ook niet vooruit zonder benzine. En jij komt niet vooruit én wordt bijgevolg ook niet warm gehouden zonder eten.”
“Ons totale energieverbruik per dag bestaat uit drie pijlers”, verduidelijkt Sels. “Zo is er het ‘basaalmetabolisme’. Dat is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren voor bijvoorbeeld het kloppen van je hart of om in- en uit te ademen. Dat zijn allemaal processen die ongemerkt plaatsvinden en waar je zelf weinig invloed op hebt, maar waar je lichaam wél brandstof voor nodig heeft. Daarbovenop heb je brandstof nodig wanneer je een inspanning levert. Of dat nu de trap oplopen is, douchen, aankleden of een uurtje sporten in de fitness.”
Voeding wordt dan wel omgezet in energie, maar bij de vertering verbruikt je lichaam er ook.
“Tot slot is er de energie die je lichaam nodig heeft om voeding te kunnen verteren, want voeding wordt dan wel omgezet in energie, maar bij de vertering verbruikt je lichaam er zelf ook. Deze drie pijlers samen vormen je totale energiebehoefte. Hoeveel ‘brandstof’ je lichaam nodig heeft en hoeveel energie het verbruikt, hangt af van je leeftijd, geslacht en gewicht én van persoon tot persoon. Wie fysiek actiever is, verbruikt uiteraard meer.”
Wél ontbeten en toch koud na een maaltijd?
Objectief en wetenschappelijk gezien krijg je het na het eten dus warmer. Al is dat niet bij iedereen zo. Wanneer je gegeten hebt, stuurt je lichaam namelijk extra energie en bloed naar je spijsverteringsstelsel. Want dat verteringsorgaan is op dat moment hard aan het werk. Er stroomt dus ietwat minder bloed naar andere lichaamsdelen, zoals je ledematen. In extremis krijgen sommige mensen dan last van koude handen en voeten net na de maaltijd.
Ook wie een ijzertekort heeft, heeft sneller last van verkleumde tenen. Gelukkig kan je je ijzerinname makkelijk zelf verhogen, door bijvoorbeeld graanproducten als volkorenbrood of volkorenpasta te eten. Ook rund- en lamsvlees bevat veel ijzer, net als bruine bonen en linzen. “Krijg je het - ondanks een dikke trui en warme sokken - nog steeds niet warm? Dan ga je best even langs de dokter”, tipt Sels nog.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Eet je al jaren hetzelfde en kom je toch plots kilo’s bij? Dit kan je (preventief) doen om die ‘ouderdomskilo’s’ te voorkomen én te zien verdwijnen
Vanaf de leeftijd van 35 tot 45 jaar vertraagt je metabolisme, wat één van de redenen kan zijn waardoor je plots bijkomt tijdens de menopauze. “Ook al eet je al jaren dezelfde voeding, toch kan je plots extra kilo’s op de weegschaal zien staan”, legt menopauzeconsulente Cindy Dunon (UZ Brussel) uit. “Ook mannen ontsnappen er niet aan.” Ze deelt 5 simpele tips om die ouderdomskilo’s te zien verdwijnen én legt uit wat je op jonge leeftijd al kan doen om dit tegen te gaan. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?