Paracetamol tot vijf keer goedkoper in Nederland dan in België: “Laat drogisterijen voorschriftvrije medicijnen verkopen om de prijs te drukken”

De Nederlandse drogisterijketen Kruidvat houdt in Het Laatste Nieuws een pleidooi voor de verkoop van de voorschiftvrije medicijnen door drogisterijen. “Het openstellen van de markt, op een verantwoorde manier, zou de gezondheidszorg in België betaalbaarder én toegankelijker maken”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Kruidvat heeft in Nederland al een tijdje de toestemming om voorschriftvrirje medicijnen, zoals Paracetamol, te verkopen.

In het nieuws: voor verschillende voorschriftvrije medicijnen moeten we in ons land een veelvoud betalen van wat de consumenten in Nederland op tafel moeten leggen. Volgens Kruidvat zullen de prijzen in ons land hoog blijven zolang die markt niet wordt opgesteld voor andere spelers.

  • In een interview met Het Laatste Nieuws haalt Bert Verhoef, algemeen directeur van Kruidvat België, Paracetamol aan als voorbeeld. “De Belgische variant is tot vijf keer duurder dan een vergelijkbare versie in Nederland”, klinkt het.
  • “Het openstellen van de markt, op een verantwoorde manier, zou de gezondheidszorg in België betaalbaarder én toegankelijker maken. En dat is in tijden van inflatie belangrijker dan ooit”, voegt hij eraan toe.

Voorstel wordt niet op gejuich onthaald

Tegenkanting: de apothekers zijn alvast geen voorstander van het voorstel van Kruidvat.

  • Koen Straetmans, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond, benadrukt dat medicijnen het best worden verkocht via apothekers, “omdat daar experten aanwezig zijn.”
  • Verhoef merkt op zijn beurt op dat Kruidvat gediplomeerde drogisten wil inzetten om klanten het juiste advies te geven. Straetmans wuift dat idee weg: “Een apotheker volgt vijf jaar universiteit en is klaar om specifieke klachten in te schatten. Het is al uitgewezen dat drogisten in Nederland niet voldoende ondersteuning kunnen bieden. Dus nee we staan echt niet te springen om dat uit handen te geven.”
  • De voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond voegt eraan toe dat er voor verschillende geneesmiddelen in ons land goedkopere alternatieven bestaan.

Ook Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, staat niet te springen om drogisterijen voorschriftvrije medicijnen aan de man te laten brengen.

  • “Pillen verkopen is vooralsnog niet hetzelfde als de verkoop van pakweg wasmiddel of deodorants”, klinkt het. “Die markt volledig liberaliseren is niet in het belang van de patiënt. Het gaat ten slotte om de gezondheid van mensen.”
Meer