© BELGA

Dan toch geen staking van KV Oostende-spelers tegen Dominik Thalhammer, supporters zijn “wanbeleid” beu

Hoogspanning bij KV Oostende deze morgen. De spelers moesten zich op de club melden nadat gisteren het idee geopperd was om te staken tegen coach Dominik Thalhammer en zijn tactische aanpak. De Oostenrijkse trainer was erg aangeslagen en ontgoocheld dat dat nieuws naar buiten was gekomen, maar probeert wel met goede moed verder te werken. Er werd voor de training een groepsgesprek georganiseerd om verschillende zaken uit te klaren.

Opvallend was wel dat Executive President Gauthier Ganaye daarbij niet aanwezig was. Hij meldde zich deze week ziek en hield het been stijf vanop afstand. Een trainerswissel Dominik Thalhammer - Kurt Bataille (de beloftencoach) was wat hem betreft geen optie. Ganaye relativeerde het protest en de protesterende spelers voelden dat doorzetten vrij zinloos was. Ze stappen deze ochtend dus toch het trainingsveld op. Of het degradatiespook nog weggejaagd kan worden tegen OHL en AA Gent is echter zeer de vraag.

Woensdag was ook al een geanimeerde dag bij KV Oostende. Een groepje spelers kan zich al wekenlang niet meer vinden in de (tactische) aanpak van coach Dominik Thalhammer. Zij vinden het pressingsvoetbal van de Oostenrijker naïef en zinloos in de strijd tegen de degradatie. Dat werd vorige zondag nog maar eens bewezen met de kansloze nederlaag op Sint-Truiden.

Dat ongenoegen werd geuit op training. Een handvol spelers, onder wie spits Thierry Ambrose en middenvelder Maxime D’Arpino, deelden vóór de oefensessie mee dat het zo niet verder kon en dat ze de laatste twee matchen van het seizoen liever zouden afwerken met beloftecoach Kurt Bataille. Meer nog, enkelen stapten naar Bataille om te polsen of hij de interimjob zou zien zitten. Zij willen toch nog alles op alles zetten om in 1A te blijven.

De crisis dreigde en daarom werd executive president Gauthier Ganaye gecontacteerd om te bemiddelen. Die was opnieuw niet op de club wegens griep, dus werd er telefonisch onderhandeld. Ganaye – die niet te hoog oploopt met Bataille – blokte het idee van de trainerswissel meteen af. Wat hem betreft, is doorgaan met Thalhammer de enige optie. Nochtans boekte de Oostenrijker maar 10 op 51 sinds hij overnam van Yves Vanderhaeghe. Uiteindelijk kwam het tot een groepsgesprek tussen de spelers en de staf en werd er besloten om te trainen.

6 miljoen voor licentie

De vraag is ook nog steeds of KV Oostende zijn proflicentie zal krijgen. De club verscheen afgelopen week voor de licentiecommissie om bijkomende uitleg te verschaffen. Eerstdaags volgt een antwoord, maar de financiële tekorten zijn ondertussen wel aangezuiverd. De Amerikaanse eigenaars zorgden voor de broodnodige zes miljoen euro en staan ook borg voor volgend seizoen. De licentie lijkt dus in orde te komen, maar de sportieve zorgen nemen alleen maar toe.

Ook de KVO-fans hebben zich intussen geroerd. “Als supportersfederatie hebben wij de overnemers en beleidsmakers lang het voordeel van de twijfel gegeven”, klinkt het in een mededeling. “Wij wilden de club zoveel mogelijk ondersteunen om zeker geen negatief klimaat te scheppen. Ons vertrouwen is echter te veel beschaamd geweest en het gebrek aan investeringen en het sportieve wanbeleid zorgen er nu voor dat we op de rand van degradatie staan...Paul Conway en PMG trek jullie conclusie en laat KVO over aan serieuze investeerders die wel emotie voelen met wat voetbal is en begrip hebben naar wat KVO betekent voor haar supporters.Of zoals ze in Oostende zeggen: PAK JE ZAK”. (jug)

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL