AFP or licensors

Wit-Rusland levert Russische vader uit van meisje dat "onpatriottische" tekening maakte 

Wit-Rusland heeft Aleksej Moskaljov uitgeleverd aan Rusland, de man werd tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens "het in diskrediet brengen van het Russische leger". Moskaljov werd in maart bij verstek veroordeeld, nadat zijn dochter een "onpatriottische" tekening had gemaakt, waarin ze kritiek uitte op de Russische oorlog in Oekraïne.

"Aleksej  Moskalyov werd uitgeleverd vanuit Wit-Rusland aan Rusland", zei de Russische OVD-Info-rechtengroep. Deze organisatie is gespecialiseerd in het volgen van arrestaties en aanhoudingen.

De advocaat van Moskaljov kan het bericht niet bevestigen. Hij zegt dat hij niet weet of zijn cliënt op dit moment in Rusland of Wit-Rusland wordt vastgehouden. 

Na ontsnapping, opgepakt in Wit-Rusland

Moskalyov, is een alleenstaande vader van 54, die in de Russische stad Yefremov woonde, op zo'n 250 kilometer ten zuiden van Moskou. De man stond onder huisarrest, maar vluchtte uit zijn appartement nog voor Rusland een veroordeling kon uitspreken.

Eind vorige maand, enkele uren nadat hij was ontsnapt, kreeg hij van een Russische rechtbank een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Twee dagen na zijn ontsnapping, werd hij opgepakt in Wit-Rusland. 

Op radar Kremlin na anti-oorlogstekening dochter

Hij belandde op de radar van het Kremlin nadat zijn 13-jarige dochter op school een "onpatriottische" tekening had gemaakt met daarop "nee aan de oorlog" en "glorie aan Oekraïne". Ze tekende een vrouw en een kind naast een Oekraïense vlag. De vrouw stak haar arm op, om bommen uit Rusland af te weren. Aan de andere kant stond een Russische vlag. De school alarmeerde  de politie, waarop vader en dochter werden ondervraagd. 

De vader werd in eerste instantie veroordeeld tot een geldboete en er werd een strafzaak tegen hem aangespannen. De activiteiten van de vader op sociale media werden onderzocht. De vader werd uiteindelijk beschuldigd van het "in diskrediet brengen van het leger" door posts op sociale media waarin hij het Russische leger zou beschreven hebben als "verkrachters" en de regering als "terroristen". Na zijn arrestatie werd zijn dochter in een tehuis geplaatst. 

Vorige week was er een hoorzitting over de voogdij van zijn dochter, waar hij uiteraard niet aanwezig was. Op 20 april staat een nieuwe hoorzitting gepland, waar hij zijn ouderlijke rechten dreigt te verliezen.

De dochter had eerder geweigerd om bij haar moeder te wonen. Maar volgens de kinderrechtencommissaris van het Kremlin werd de dochter vorige week opgehaald uit het tehuis en door haar moeder mee naar huis genomen. 

De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid bij onder meer Russische mensenrechtenactivisten. De affaire is intussen uitgegroeid tot een symbool van onderdrukking. Er werd ook een online-campagne opgericht om vader en dochter te herenigen. 

Meest gelezen