© REUTERS

Kookpunt bereikt tussen Amerika - Rusland: “VS plannen chemische aanval om Syrië schuld te kunnen geven”

Het zit er bovenarms op tussen de Verenigde Staten en Rusland naar aanleiding van het conflict in Syrië. Op een vergadering van de G7 in het Toscaanse Lucca stelde de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Russisch president Vladimir Poeten zelfs voor de keuze: “Het is ons of Assad!” Poetin had echter snel een straf antwoord klaar...

vtvn

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Groep van Zeven (de VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Italië) vergaderden dinsdag over het Syrische conflict in Toscane. Ook hooggeplaatste diplomaten uit Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Jordanië en Qatar zaten mee aan tafel.

“We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is”, zei Angelino Alfano, de Italiaanse minister die de vergadering voorzat. De ministers kwamen overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar “in zover als mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces in Syrië.”

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson gezegd een “niet-gewelddadige, niet-militaire” oplossing voor Syrië na te streven. Gabriel prees een “heel realistisch en duidelijk standpunt” van Tillerson, die op het einde van de dag in Moskou verwacht.

De Britse minister Boris Johnson wil dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot naar Moskou vertrekt met een “duidelijke en gecoördineerde boodschap” voor Rusland. Volgens Johnson moet Rusland onder druk worden gezet, opdat Moskou Assad niet langer zou steunen. De Syrische president “is nu toxisch in alle betekenissen van het woord”, klonk het.

© EPA

“VS of Assad”

De boodschap die Tillerson zal overbrengen aan Vladimir Poetin is er eentje die niet te misverstaan is. “Het is niet duidelijk of Rusland gefaald heeft om serieus op te treden tegen Syrië als het ging over het bezit van chemische wapens, of dat het gewoon incompetentie was. Maar dat maakt niet uit voor alle doden”, stelde hij fors. “We mogen dit niet nog eens laten gebeuren. Rusland kan deel uitmaken van de toekomst en een belangrijke rol spelen. Of Rusland kan ervoor kiezen de band met Bashar al-Assad, Iran en Hezbollah aan te houden, wat op lange termijn niet in hun voordeel zal spelen.”

“Het is duidelijk dat het rijk van de Assad-familie stilaan ten einde is”, aldus Tillerson. “De vraag is hoe dit zal eindigen en hoe de transitie zal verlopen op weg naar een eengemaakt Syrië. We willen hiervoor nu nog geen plan op tafel leggen.”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dan weer dat het tijd is dat Rusland stopt het regime van de Syrische president te steunen en te tonen dat het oprecht voor vrede werkt. “We zeggen aan de Russen: grijp deze mogelijkBashar al-Assad heid om jullie te distantiëren van de horror van het regime van Bashar al-Assad en eindelijk oprecht te tonen dat jullie vrede willen”, aldus Ayrault.

De G7-ministers zijn het eens dat er geen enkele oplossing in Syrië mogelijk is waarbij Assad nog aan de macht blijft, aldus nog de Franse minister.

Poetin haalt uit

De VS bestookten de Shayrat-luchtmachtbasis vrijdag met 59 Tomahawk-raketten, als reactie op de mogelijke chemische aanval van vorige week, waarbij minstens 87 mensen om het leven kwamen. Volgens de VS zit het regime van Assad achter die aanval. Het regime en bondgenoot Rusland ontkennen dat en zeggen een wapendepot van de rebellen te hebben geraakt.

© AFP

“Bij gebrek aan stappen om de escalerende problemen op te lossen, zal er behoefte zijn aan vergeldingsmaatregelen, gebaseerd op het principe van de wederkerigheid”, zo luidt het in een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een onderzoek door internationale VN-experts eist. “Het is duidelijk dat de Russisch-Amerikaanse relaties in de meest ingewikkelde periode zitten sinds het einde van de Koude Oorlog.”

Poetin zelf reageerde nog straffer. “Wij horen van verschillende bronnen dat dergelijke ‘aanvallen onder valse vlag’, ik kan het niet anders noemen, ook in andere delen van Syrië zullen plaatsvinden”, stelde de president op een persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella. “Bijvoorbeeld in Damascus. Ze plannen een chemische aanval om daarna de Syrische regering de schuld te geven.”

“Ik had het er nog over met Mattarella. Dit doet me denken aan 2003, toen de VS claimden dat er chemische wapens waren gevonden in Irak. Daarna konden ze een oorlog starten, wat eindigde in de vernietiging van het land, de groei van terroristische dreiging en de creatie van ISIS”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER