Onder meer in Geel kwamen in februari heel wat Oekraïners af op de jobbeurs
Radio2

Ruim 1.400 Oekraïners vonden al job in provincie Antwerpen: "Werkgevers die hen leren kennen, geven sneller kansen" 

Een derde van alle vluchtelingen uit Oekraïne die zich afgelopen jaar in de provincie Antwerpen inschreven bij de VDAB, is effectief aan het werk. Het gaat om meer dan 1.400 Oekraïners die intussen een job hebben gevonden. Ze kiezen vooral voor jobs in de schoonmaak- en bouwsector.

Het afgelopen jaar schreven heel wat Oekraïners die naar ons land kwamen, zich in bij de VDAB om werk te vinden. "In totaal zijn er op dit moment 9.600 Oekraïners ingeschreven bij VDAB. Het grootste aandeel - zo'n 4200 mensen - zijn ingeschreven in de provincie Antwerpen", zegt Joke Van Bommel van de VDAB. Van die 4.200 Oekraïners gingen er ruim 1.400 ook effectief aan het werk. Daarmee doet Antwerpen het gemiddeld even goed als in de rest van Vlaanderen.

Wanneer werkgevers kunnen kennismaken met Oekraïense werkzoekenden, geraken ze veel beter overtuigd om hen een kans te geven
Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB

Dat er zoveel Oekraïners in Antwerpen aan een job raakten, heeft vermoedelijk te maken met de jobmogelijkheden in de provincie. Daarnaast hebben specifieke jobdagen ook goed gewerkt. Onder meer in Geel kwamen er in februari zo'n 130 Oekraïners langs. "We hebben de afgelopen maanden meer dan tien jobdagen georganiseerd. Die zijn specifiek op maat van de Oekraïners georganiseerd, met tolken die Oekraïens en Russisch spreken. Werkgevers kunnen dan kennismaken met Oekraïense werkzoekenden. We hebben gemerkt dat werkgevers zo veel beter overtuigd raken om iemand een kans te geven, ook al is er nog een taaldrempel."

Schoonmaak en bouwsector

Over alle Vlaamse provincies heen zijn het vooral vrouwen die aan het werk zijn. Dat komt onder andere ook omdat het vooral vrouwen zijn die hun land konden ontvluchten. "Van die 9.600 Oekraïners die ingeschreven zijn bij de VDAB, is 70 procent vrouw en 30 procent man", zegt Van Bommel. "We zien dat de Oekraïners vooral interesse hebben in jobs in de schoonmaak, maar ook in de bouwsector bijvoorbeeld. Dat komt omdat dat sectoren zijn waar je op korte termijn snel aan de slag kan."

De wachttijd om aan een job te geraken hangt dus ook af van de sector. "We zien dat de hooggeschoolde profielen meestal geen Nederlands kennen en nog een basiscursus moeten volgen om aan de slag te kunnen gaan. Daar gaan meestal een aantal maanden over, maar die mensen gaan in de tussentijd vaak al aan de slag", zegt Van Bommel. "In de toekomst blijven we inzetten op die opleidingen en stages om een match te maken tussen werkgevers en kandidaten. We zien dat dat resultaat oplevert."

Meest gelezen